Агроменеджмент

Самое интересное за неделю с 10 по 16 января 2022 года

Еженедельная сводка новостей и статей, отобранных AgroExpert специально для вас.

Ion Maxim: ”Salcâmii nu trebuie înlocuiți, sunt o specie meliferă importantă pentru apicultori”
Recent ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, a afirmat că în pădurile Moldovei ar fi foarte mult salcâm, specie care ar trebui înlocuită, fiind una extrem de invazivă. Declarația oficialului a stârnit o reacție imediată din partea apicultorilor, care erau dispuși chiar să iasă la protest, iar președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), Ion Maxim a enunțat mai multe argumente care sunt în contradicție cu propunerea ministerului de a tăia salcâmii din planul de reîmpădurire a țării, unde este specificat că trebuie folosite speciile autohtone.
Detalii.

Ghenadie Balan: ”Să întreții măgărițe este plăcut, dar este o activitate destul de costisitoare”
Ghenadie Balan din satul Step-soci, raionul Orhei de mai bine de trei ani crește măgărițe, pentru că a aflat cât de benefic este laptele acestora pentru sănătate. A deschis mica fermă pentru a avea prețiosul lapte pentru familie, însă cum spune vorba din popor, ”gustul vine mâncând”, treptat antreprenorul a decis să transforme pasiunea sa pentru măgărițe într-o afacere.
Detalii.

VIDEO: Turbinele eoliene în Moldova ar produce de 20 de ori mai multă energie electrică decât este nevoie
Criza energetică şi pandemia ne-a forţat să căutăm soluţii alternative. Chiar dacă ţara noastră s-a obligat să promoveze energia alternativă şi astfel să reducă emisiile de CO2, suntem încă dependenţi de platformele tradiţionale. De exemplu, doar prin turbine eoliene Moldova ar putea produce de 20 de ori multă energie electrică decât este necesar însă, până în prezent avem doar 70 de turbine şi acelea în mare parte la mâna a doua.
Detalii.

CASE IH MAGNUM 400 AFS CONNECT: премьера в Молдове
В один из солнечных осенних дней компания Agroprofi, эксклюзивный поставщик сельскохозяйственной техники Case IH в РМ, при поддержке Case IH – Украина, провели презентацию в формате «тест-драйв» трактора Magnum 400 AFS Connect на поле хозяйства Miturix-Agro SRL (с. Ермоклия, р-н Штефан Водэ).
Детали

Ce mănâncă iepurii: cele mai bune legume și furaje
Alimentația iepurilor nu implică niște costuri uriașe, având în vedere că aceștia sunt animale erbivore. Pot fi hrăniți cu diverse combinații de furaje pe bază de lucernă, iarbă. Cerințele nutritive pentru iepuri diferă în funcție de sexul acestora, precum și de starea lor fiziologică.
Detalii.

Coccidioza la iepuri: simptome și tratament
Coccidioza la iepuri este o boala frecventă, ce afectează în primul rând tineretul. Clinic,coccidiozele evoluează sub trei forme: intestinală, hepatică și faringiană.
Detalii.

Консервные фабрики Молдовы возобновили приемку промышленного яблока
В 2022 году сразу же после январских праздников минимум два молдавских предприятия начали принимать яблоки на переработку в пюре. В настоящее время промышленное яблоко закупается по ценам конца прошлого года — 1,20-1,40 леев/кг ($0,07-0,8/кг).
Детали

Video | Proiectul ”Crame Moldovenești" continuă la Rădăcini Wines
Corteva Agrisainse a prezentat cel de-al doilea episod din proiectul "Crame Moldovenești" Asigurând garanția calității, Corteva își propune să livreze consumatorului parte din experiența dobândită alături de partenerii noștri.
Detalii.

Spînu, despre creșterea prețului la energie: Vor fi prevăzute compensări
După ce, ieri, Premier Energy a expediat un demers către ANRE privind majorarea tarifului la energie electrică, atât societatea, cât și politicienii au început să se îngrijoreze.
Detalii.

Exportator: În Moldova este dificil să produci miere ecologică
În Republica Moldova este dificil să produci miere ecologică pentru că în țară nu există agricultură ecologică. Mulți apicultori renunță la ideea de a produce miere ecologică din cauza cheltuielilor exorbitante într-o astfel de afacere.
Detalii.

Добрый доктор CLAYDON DRILL: рекомендации при деградации почвы
От состояния почвы и ее плодородности напрямую зависит будущее всего человечества. Но ее стремительная деградация заставляет аграриев задуматься и искать новые способы обработки, а также восстановления. В этой статье речь пойдет о том, как технологии компании Claydon Drill помогают восстанавливать почвы.
Детали

Importanța apei în hrana și dezvoltarea albinelor
Apa este fără îndoială un element vital în ceea ce privește stupul, căci ajută albinele atât la digestie, asimilație, precum și la secrețiile glandulare și la formarea sângelui.
Detalii.

Sectorul apicol din Moldova tot mai aproape de a avea material genetic autohton rezistent la boli și schimbările climaterice
Asociația producătorilor de regine de albine din Moldova MoldApis planifică să dezvolte în cel mult patru ani material genetic autohton pentru sectorul apicol din Moldova cu caracteristici valoroase, rezistent la boli și la schimbările climaterice, capabil să substituie în totalitate importul de regine pentru apicultorii moldoveni.
Detalii.

Limitele de îngheț pentru fiecare specie de pomi fructiferi
Rezistența pomilor fructiferi la temperaturile scăzute variază în funcție de fiecare specie în parte. În general, pomii tineri au o rezistență mai mică la temperaturile scăzute decât cei maturi, iar ambele categorii sunt mai rezistente decât pomii care au intrat în perioada de declin.
Detalii.

Георге Габерь: «В теплицах стоит выращивать только столовый виноград особо ценных сортов»
О перспективах выращивания винограда в теплицах в меняющихся экономических условиях Молдовы редактору agroexpert.md рассказал председатель Ассоциации производителей и экспортеров винограда Георге Габерь.
Детали

Sergiu Grădinaru: ”Dinamica prețului la carne va depinde de cantitatea produsă în țară, dar și de cea adusă din import”
Producerea cărnii în țara noastră este un sector subdezvoltat, cu o scădere continuă potrivit datelor statistice, fenomen care va fi probabil mai intens, în urma creșterii prețurilor la cereale furajere, ca urmare la cererea globală aflată în permanentă ascensiune. În plus, producătorii de produse din carne susțin că unele consecințe suportate după modificarea legislației naționale, îi vor forța să renunțe la activitate, în caz că se vor adeveri costurile mai mari și deminuarea semnificativă a veniturilor. Cel puțin așa ne-a comunicat Sergiu Grădinaru, fondatorul unei companii de procesare a cărnii, dar și președintele Patronatului Întreprinderilor din Industria Prelucrătoare de Carne din Moldova, cu care am dialogat special pentru Agroexpert.
Detalii

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!