Articole

Coccidioza la iepuri: simptome și tratament

Coccidioza la iepuri este o boala frecventă, ce afectează în primul rând tineretul. Clinic,coccidiozele evoluează sub trei forme: intestinală, hepatică și faringiană.

Coccidioza intestinală afectează mai ales iepurii de vârsta de 1-3 luni. Izbucnirea acestei boli este favorizată de suprapopulare, așternut umed, lipsa ventilației, hrănire necorespunzătoare, zgomote etc.

De obicei, infectarea se realizează prin apă de băut sau prin furaje. Se presupune că infectarea nu este favorizată de coprofagie, deoarece fecalele moi fiind preluate direct de la anus, cochiștii nu au timp să se înmulțească.

Simptome. Forma supraacută apare de obicei la tineret, înainte și după înțărcare, consecință a unei infestații masive.Coccidioza la iepuri, în acest caz, se manifestă în felul următor: fecalele devin lichide, fiind eliminate frecvent, abdomenul este balonat.

Forma acută prezintă aceleași simptome, dar mai atenuate. Iepurele bolnav prezintă diaree, se deshidratează, evoluția durând circa 2 săptămâni. În ultima fază, sub influența toxinelor, iepurii prezintă tulburări nervoase.

Forma cronică apare la iepurii mai vârstnici de 4 luni, fiind mai puțin gravă. Iepurii afectați prezintă poliurie, polidipsie, ușoară diaree sau chiar constipație. Animalele se pot vindeca spontan.

Coccidioza la iepuri – varianta hepatică

Receptivi la coccidioza hepatică sunt doar iepurii în varsta de 2-4 luni. Iepurii până la vârsta de 2 luni sunt rezistenți la infecție datorită laptelui supt care creează un mediu acid în tubul digestiv, ce împiedică dezvoltarea bolii.

După vârsta de 4 luni, rezistența crește ca urmare a imunității dobândite prin infestații repetate.

Simptome. Boala evoluează acut sau subacut, cu semne clinice asemănătoare. Diferențierea se rezumă doar la timpul de evoluție, care este de 2-3 săptămâni la forma acută și de 5-6 săptămâni la cea subacută.

Se constată o slăbire progresivă, scăderea apetitului, creșterea  volumului abdomenului datorită hipertrofiei ficatului (ficatul crește de 2-3 ori în volum), mucuoasele devin palide, iar diaree cu fecale fetide alternează cu constipația.

Coccidioza otorinofaringiană

Produsă de Eimeria stiedae, se manifestă prin strănut, jetaj seros sau mucos bilateral, slăbire, jenă în deglutitie, subicter.

Consecutiv otitei apar tulburări nervoase. Morfopatologic se înregistrează inflamatii catarale sau purulente ale urechii medii și interne. Acesti tip de coccidioza este mai rar întâlnită.

Tratamentul coccidiozelor

Protecția iepurilor împotriva coccidiozelor este asigurată în marile crescătorii prin chimioprofilaxie dupa intarcare. Acest lucru nu este posibil în micile gospodării, unde este nevoie să se administreze preparate anticoccidice în doze terapeutice, în momentul apariției bolii.

Se iau măsuri terapeutice imediat, atât pentru iepurii bolnavi, cât și pentru cei aparent sănătoși. Tratamentul specific trebuie însoțit de administrarea de vitamine în apa de băut.

Acțiuni eficace în combaterea coccidiozei cu Sulfadimidină (5-6 % în apă, timp de 6 zile), Sulfadimetoxină (5% în apă, 5 zile consecutiv. Vă recomandăm să nu oferiți tratamente decât după ce discutați cu un medic veterinar.

Sursa:cultivaprofitabil.ro

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!