Articole

Importanța apei în hrana și dezvoltarea albinelor

Apa este fără îndoială un element vital în ceea ce privește stupul, căci ajută albinele atât la digestie, asimilație, precum și la secrețiile glandulare și la formarea sângelui.

O activitate de cules mai îndelungată are un efect direct asupra albinei, în sensul sărăcirii lichidelor din corpul acesteia. Abia după ce albinele își refac nivelul de lichid din corp, sunt capabile să producă din nou secrețiile necesare pentru a ingera hrana.

Apa intră într-o proporție înseamnată, atât direct și indirect, în prepararea hranei larvelor de către albinele doici; acestea chiar și atunci când folosesc mierea în hrana larvelor mai mari de trei zile, trebuie să o dilueze cu apa căreia îi adaugă 1/7 părți apă, căci altfel proporția de zahăr este prea mare.

De asemenea, iarna, când în unii faguri mierea se cristalizează, albinele au nevoie de apă pentru a stimula glandele salivare, cu secreția cărora ele pot dizolva cristalele; fără apă, glandele vor fi nevoite să funcționeze intens retrăgând apa din organism, ceea ce ar uza mult albinele coloniei.

În timpul iernii, mierea, fiind higroscopică, absoarbe vaporii de apă din stup sau atmosferă, iar albinele, consumând aceasta miere în parte lichefiată, își satisfac nevoia organică de apă.

 

Atunci însă când cerința este mai mare, iar în faguri se află o miere cu săruri minerale care le produce multă sete, ele o găsesc în apa provenită din vaporii din stup care se condensează pe pereții reci ai acestuia, sau pe fagurii goliți și reci din margine.

Când, înainte de apariția primăverii, stuparul dă puțină apă albinelor chiar în stup, matca începe să ouă mai devreme, fiind hrănită de albine cu mai mult lăptișor. Cu cât cuibul de puiet ia o extindere mai mare, cu atât crește consumul de apă.

Este stabilit că o colonie normală consumă zilnic primăvara 50-200 grame apa, iar în zilele calde de vară până la 300 – 380 grame. Când bate un vânt uscat și fierbinte, consumul se ridică până la 500 grame de colonie. Este o legătură strânsă între supraîncălzirea stupilor și apă de care colonia are nevoie.

În țările calde, pe la tropice, albinele unei colonii consumă până la 1 litru de apă pe zi, iar când nici astfel nu pot păstra în interior umiditatea necesară vieții preferă să părăsească locuința.

Albinele aduc apa în gușă, transportând la o încărcătură până la 43-44 mm cubi, deci albinele unei colonii trebuie să facă 2.000 de zboruri ca să aducă cele 120-150 grame de apă necesare unui cuib bine dezvoltat.

În perioadele de cules intens, când florile au nectar mult, albinele nu mai caută apă,căci apa se află în nectarul apos adus de albinele culegatoare în stup. Ventilatoarele elimină apă din nectarul întins pe suprafața fagurilor, iar în stup se formează o ambianță umedă, potrivită și necesară puietului.

Vara, când caldura este în toi, deși albinele aduc nectar, iar cântarul crește, dacă se pune în jgheabul ramei-hrănitor o cantitate de apă, întreagă colonie se reînsufletește și devine mai activă. Explicația acestui fenomen este ușor de dat, căci în afară de nevoia organică a apei pentru pregătirea hranei puietului și înlocuirea deshidratării corpului lor, albinele mai aduc apă în stup și pentru păstrarea umidității potrivite în interiorul cuibului, până la 85%.

La o temperatură exterioară de 23-30 grade Celsius colonia se răcește prin ventilatoarele stupului: de la 30-40 grade Celsius albinele trebuie să aducă multă apă în stup, care, prin evaporare, contribuie la scăderea temperaturii din interior.

Albinele consumă multă apă în zilele călduroase când sunt închise din cauza pulverizărilor cu substanțe toxice a pădurilor, livezilor și culturilor. Atunci se dă albinelor câte 3 litri apă pe zi la stupii puternici. Și la transport în pastoral depărtat, se pulverizează apă pe deasupra pânzei metalice.

În cursul verii, albinele aduc și miere de mână. E bine ca în tot timpul culesului mierei de mână stuparii să dea zilnic în stup câte 50-80 grame de apă, ajutând astfel albinele la diluarea sărurilor minerale aflate în miere. În mod normal, nevoia de apă a albinelor în timpul iernii este satisfăcută prin consumul de miere, care are o proporție de 17-18% apă.

Primăvara albinele preferă apa caldă, încălzită de soare; de aceea ele adună apă de pe frunze sau din apele stătătoare. În prisacă trebuie să fie în permanență un adăpător care primăvară trebuie să aibă apă caldă, iar vara - apă obișnuită.

Este important ca albinele să nu sufere de lipsa apei.

Sursa:cultivaprofitabil.ro

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!