Articole

Cultura de căpşuni: supraînflorirea, o nouă problemă

Prea multe flori în cultura de căpşuni nu reprezintă neapărat un motiv de bucurie. Ce dezavantaje aduce supraînflorirea căpşunilor şi cum se face managementul florilor.

"Din cauză că am avut o iarnă cu oscilaţii de temperatură şi anumite soiuri nu au avut o perioadă optimă de vernalizare, în primăvară putem întâlni efectul de superînflorire în cultura de căpşuni: frunzele se dezvoltă puţin, sunt chircite, iar plantele înfloresc mult mai devreme decât de obicei şi au un număr exagerat de mare de flori. Acest lucru nu este motiv de bucurie, pentru că înseamnă că vom avea foarte multe fructe, dar de calibru foarte mic, fără aspect comercial", a explicat Alexandra Orlaie-Ţăranu, inginer horticol, consultant la Pepiniera Moara din jud. Suceava.

Ce flori rupeţi şi ce păstraţi în cultura de căpşuni?

Managementul florilor în cultura de căpşuni se realizează manual, mai exact se rup florile, lăsând doar atâtea cât poate susţine planta, în funcţie de soi, astfel încât producţia să fie optimă şi din punct de vedere al calibrului fructelor.

De exemplu, soiul Vibrant poate să aibă puţin peste 30 de flori, dacă planta este bine dezvoltată. Unii producători lasă mai puţine flori, pentru că îşi vând producţia în supermarketuri şi vor să aibă doar fructe foarte mari.

Cum alegeţi florile pe care le păstraţi?

În zonele mai calde, dacă sunt flori care deja leagă fructul, acestea vor fi păstrate şi vor fi rupte din celelalte flori.

Dacă însă plantaţia este într-o zonă mai rece şi producătorul este conştient că plantele nu o să poată lega fructele, atunci va rupe florile care au început deja să lege şi le va păstra pe celelalte.

În cultura de căpşuni prima inflorescenţă trebuie ruptă!

După plantarea căpşunilor, după ce aţi avut grijă să înlocuiţi plantele care nu s-au prins, cel mai important este ca prima inflorescenţă să fie ruptă. Mulţi se bucură că planta dă primele flori, şi nu le rup, dar acest lucru poate duce la epuizarea plantei, din cauză că se creează un dezechilibru între sistemul foliar şi cel radicular.

Dacă rădăcina este destul de mare şi de viguroasă şi planta are 2-3 frunzuliţe şi are deja o inflorescenţă, planta va duce toată hrana şi energia în acea inflorescenţă. Astfel, nu va mai putea folosi din capacitatea ei pentru dezvoltarea următoarelor frunze şi nu va putea susţine producţia.

Dacă lăsaţi ca planta să producă imediat după ce a fost plantată, se poate să aveţi o slabă diferenţiere de producţie în anul următor. Uneori, exact acea primă floare pe care o lăsaţi la început vă poate afecta, de fapt, producţia pe doi ani. De aceea, în cultura de căpşuni nou înfiinţată, trebuie rupte primele flori pentru toate plantele, indiferent dacă plantaţia a fost înfiinţată toamna, cu plante verzi, sau primăvara, cu stoloni frigo.

Источник: revista-ferma.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!