Articole

Primele căpșuni cultivate în câmp: calitatea și prețul, sub semnul întrebării

Seceta, precipitații abundente și înghețuri - toate acestea au adus pierderi semnificative producătorilor de pomușoare, în deosebi în regiunea de nord a Republicii Moldova. Datorită condițiilor climaterice nefavorabile, căpșunile se deteriorează foarte rapid. Acest lucru va avea drept consecință majorarea prețurilor.

Începând de săptămâna trecută, căpșunile locale, cultivate în cămp deschis au început să apară pe piața Republicii Moldova, însă nu toate se pot bucura de o calitate înaltă. Aneta Ganenco, președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”, cu regret confirmă că calitatea primei recolte de căpșuni nu este întotdeauna superioară. Într-un anumit sens, aceasta este un „produs secundar” al procesului tehnologic de tăiere și reglare a greutății fructelor pe plante. Procedeul respectiv va permite ulterior formarea unei recoltei de bază de o calitate mult mai bună.

În acest an, din nefericire prima recoltă de căpșuni a apărut în perioada ploioasă - fructele umede, lipite de sol, au un aspect mai puțin agreabil și se deteriorează rapid.

La nordul Moldovei, producătorii de pomușoare au suferit pierderi semnificative pe urma înghețurilor și a precipitațiilor abundente în prima jumătate a lunii mai. Conform estimărilor preliminare ale cultivatorilor de pomușoare din satul Cunicea (raionul Florești), au fost înregistrate pierderi a recoltei în proporție de 30-70%.

În ultimii ani, clusterul de pomușoare a acestui sat produce și exportă până la o mie de tone de căpșuni, ceea ce constituie aproape o treime din totalul exportului sezonier al acestor fructe din Republica Moldova. Astfel, o parte semnificativă din marfa destinată piețelor externe este considerată ca fiind compromisă. O situație asemănătoare urmărim și în alte „sate de pomușoare” din nordul Moldovei.

Conform prognozelor meteorologice, la începutul săptămânii curente, precipitațiile vor continua în regiunea de nord și centru a țării. Acest lucru va complica procesul de recoltare a căpșunilor. Lucrătorii pur și simplu nu vor putea ieși pe teren. În acest caz, potrivit east-fruit.com, tendința de scădere a prețurilor, în luna mai, pentru căpșuni cu aproximativ 5 lei/kg pe săptămână - este un lucru firesc pentru această perioadă a sezonului de comercializare. Posibil ca, în a doua jumătate a lunii, acest proces va înceteni sau chiar se va direcționa temporar în sensul opus. Conform monitorizării, la jumătatea lunii mai, prețurile angro pentru căpșunile din Republica Moldova au scăzut treptat la 50-60 lei/kg.

Pe lângă precipitații, calitatea producției se agravează și din cauza abaterilor de la cerințele tehnologiei agricole. Specialiștii remarcă faptul că mulți producători de pomușoare, culeg recolta în momentul în care reușesc să angajeze lucrători, și nu atunci când este necesar. Drept urmare, deseori căpșunile ajung de la producători în fața consumatorilor într-o stare departe de așteptări, lipsită de aspect comercial.

Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, doar supermarket-urile au infrastructura de stocare necesară. De obicei, chioșcurile mici de fructe și legume nu dispun de contoare frigorifice sau frigidere de uz casnic. Pe piețele temporare, unde fermierii autorizați au dreptul să-și vândă produsele ,,pe roți”, situația privind păstrarea mărfurilor în calitate acceptabilă este și mai gravă. Multe microbuze de asemenea nu sunt echipate cu frigidere, produsele sunt așezate pe tăvi expuse la soare. Deci, pierderile în procesul unui astfel de comerț sunt relativ mari.

Livrarea directă către clienți, organizată chiar de producătorii de pomușoare sau de micii intermediari, rezolva problema vânzărilor doar atunci când o bună parte a producției constituia căpșunile de seră. Pe zi, o mică gospodărie care deține sere, colecta câteva sute de kilograme de fructe. Acesta era volumul maxim pe care gospodăria, de sinestătător sau cu ajutorul subcontractanților, îl putea livra clienților din oraș. Însă, pe măsură ce recoltarea căpșunilor în volume mari este în creștere, acest canal de distribuție curând va pierde din profit.

Totodată, conform deciziei autorităților Republicii Moldova, piețele staționare de fructe și legume din Chișinău și Bălți vor rămâne închise până la sfârșitul lunii mai. Acest lucru afectează ritmul comerțului și contribuie la „conservarea” prețurilor pentru fructe la un nivel relativ înalt. Mai mulți comercianți, care activează în piețele închise au ieșit la proteste neautorizate săptămâna trecută. Este posibil ca în viitorul apropiat, aceștia să fie susținuți și de către consumatori.

Pentru producătorii mari de căpșune, exportul joacă un rol vital. Cu toate acestea, producători mari de pomușoare intenționează să înceapă livrări regulate din Moldova în Federația Rusă, aproximativ la mijlocul ultimei decade a lunii mai. Deocamdată, prețurile de pornire pentru căpșuni în Federația Rusă sunt înalte, însă fermierii-exportatori consideră că în curând vom atesta apariția cererilor de la cumpărătorii ruși.

În același timp, producătorii autohtoni de pomușoare sunt sceptici cu privire la perspectiva vânzării căpșunilor proprii pe piața rusă la un preț ridicat, la sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie. În opinia lor, în această perioadă pe piața rusă vor apărea produse autohtone din regiunile sudice, precum și căpșuni din Serbia și alte țări. Având în vedere acest lucru, producătorii contează mai mult pe posibilitatea de a vinde produsul la mijlocul lunii iunie.

Sunt o mulțime de factori care influențează negativ sectorul de pomușoare. Cert este că, perioada dificultăților are sfârșit. Odată cu normalizarea condițiilor climaterice și eliminarea unor restricții, situația se va îmbunătăți. Producătorii vor recolta și comercializa produsul, iar consumatorii vor putea savura căpșunile autohtone de calitate înaltă și la prețuri accesibile.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!