Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Fundația Poloneză Solidarity Fund PL în Moldova au semnat Memorandumul de Înțelegere pentru consolidarea eforturilor și asigurarea unui parteneriat durabil în susținerea comunităților rurale. Evenimenutl a avut loc, astăzi, la MADRM.
Memorandumul are drept scop asigurarea cooperării în vederea dezvoltării rurale prin mecanismul LEADER, având la bază scopurile și obiectivele menționate în Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală.
Ministrul Ion Perju a vorbit în cadrul evenimentului despre importanța semnării Memorandumului, ca fiind un prim pas în instituționalizarea Programului LEADER în Republica Moldova.
„Moldova are nevoie de o nouă abordare în sprijinul localităților rurale, iar experiența de peste 30 de ani a Uniunii Europene, demonstrează eficiența LEADER - unde protagonistul și beneficiarul principal este cetățeanul, iar motorul acestui program sunt Grupurile de Acțiune Locală. În acest context, MADRM demonstrează un interes sporit pentru implementarea abordării LEADER în țara noastră”, a declarat Ion Perju.
În intervenția sa, Excelența Sa, Peter Michalko, Ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova a reliefat faptul că UE este entitatea care vine să sprijine calea de dezvoltare a regiunilor rurale și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru toți cetățenii Republicii Moldova.
„Republica Moldova ar putea fi prima țară în afara Uniunii Europene care va finanța abordarea LEADER din banii publici și poate fi o oportunitate excelentă pentru dezvoltarea locală desfășurată de localnici. Schimbarea mare în viața oamenilor, vine cu pași mici, iar entuziasmul care există merită susținut”.
În același context, Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova,Excelența Sa, Bartłomiej Zdaniuk, a reiterat faptul că subsidiaritatea este unul dintre cele mai esențiale principii de care se ghidează UE, unde fiecare face ce poate mai bine, statul la nivel de stat, iar puterea locală la nivel local.
„Sunt convins că împreună putem face ca partea din Produsul Intern Brut creat în zonele rurale să fie și mai mare decât în zonele urbane, pentru că potențialul este enorm”, a subliniat Bartłomiej Zdaniuk.
La rândul său, Tomasz Horbowski, directorul de țară al Solidarity Fund PL în Moldova a adus mulțumiri partenerilor de dezvoltare, menționând că succesul implementării abordării LEADER în Republica Moldova se datorează colaborării durabile dintre toți partenerii.
Menționăm că, parteneriatul prevede colaborarea și asistența reciprocă în ceea ce privește implementarea abordării LEADER în Republica Moldova, precum și în procesul de creare și implementare a Programului LEADER finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Agricolă și Rurală. Abordarea LEADER este instrumentul Uniunii Europene de dezvoltare a zonelor rurale, iar implementarea acestuia în Republica Moldova se desfășoară din anul 2016, cu sprijinul Uniunii Europene, Republicii Polone și altor parteneri.
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului susține în calitate de partener strategic abordarea LEADER drept exemplul reușit de parteneriat la nivel central și cooperarea dintre autorități și cetățeni. În prezent, în țară activează 32 Grupuri de Acțiune Locală, care acoperă aproximativ 35% din zonele rurale ale țării. Cu suportul financiar al Uniunii Europene și Polish Aid, 23 GAL-uri au lansat recent apeluri de propuneri în microregiunile lor pentru a realiza proiecte care să contribuie la dezvoltarea economică, culturală, socială, îmbunătățirea infrastructurii locale etc. Solidarity Fund PL în Moldova este reprezentanța Fundației Poloneze Solidarity Fund PL, înființată de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone. În Republica Moldova activează începând cu anul 2012. Organizația susține procesele de dezvoltare locală în țară susținând inclusiv și implementarea abordării LEADER.