Articole

Afacere prosperă cu tauri la Fârlădeni, Hânceşti

Au investit serios în afacere, iar acum se pot mândri cu exporturi importante de carne. Chiar dacă în ultimii ani numărul fermelor de vite s-a redus drastic în ţara noastră, au rămas şi entuziaşti pentru care creşterea animalelor a devenit o afacere de succes. Fermierul Tudor Ungureanu din satul Fârlădeni, raionul Hânceşti, a pus bazele afacerii doar acum trei ani, cu vreo câţiva viţeluşi şi doar doi muncitori, ca în prezent să deţină una dintre cele mai performante şi inovative ferme din Republica Moldova, relatează Moldova 1.

Ferma din satul Fârlădeni este o afacere pornită acum 25 de ani. Iniţial, fermierul şi-a făcut o moară, după care a construit o fabrica de bioetanol. A continuat să se dezvolte, a cumpărat mai mult teren şi, astfel, a fost pusa o bază stabilă pentru creşterea bovinelor.

„Avem patru mii de capete. Avem tăuraş la îngrăşat, avem junci, avem vaci care fată şi care cresc buhai. Majoritatea sunt pentru carne şi astăzi avem ce este, întreprinderea merge cu succes”, a declarat Tudor Ungureanu, fermier.

În toamnă, peste două de bovine vor fi exportate în Ucraina şi în ţările arabe. Animalele vor fi aduse până la greutatea de 800 de kg. Totodată, fiecare bovină are crotalii, ceea ce înseamnă că sunt perfect sănătoase.

„Carnea este crescută de calitate. Animalele sunt îngrijite zilnic de către trei persoane în grajd”, spune Gheorghe Taşcă, administratorul fermei de bovine.

Pentru a satisface cerinţele celor mai pretenţioşi consumatori de carne din lume, animalele nu sunt hrănite cu mâncare cumpărată, ci cu furaje făcute pe loc. Mai mult, sănătatea animalelor este strict ţinută la control.

„Se produce calitatea la hrană de trei ori pe zi, se face curăţenie. Trebuie educate. Ştii cum se educă copiii, aşa şi animalele”, spune Andrei Stână, îngrijitor.

La un gospodar bun nu se pierde nimic, spune Tudor Ungureanu. Şi asta pentru că deşeurile animaliere nu sunt aruncate, ci folosite pentru asigurarea fermei cu lumină.

„Băligarul se face gaz şi gazul se dă la staţia de energie, la motoarele acestea verzi, mari, care dau lumină înapoi în reţea”, spune Iurie Enache, operator.

Întrebat ce planuri are pentru viitor, bărbatul a spus că doreşte să mai construiască un abator.

„Ne-am apucat să construim un abator, fiindcă noi toată carnea o ducem în ţările arabe”, mai spune fermierul Tudor Ungureanu.  

La ferma de bovine din satul Fârlădeni lucrează peste o sută de muncitori.

Источник: tvrmoldova.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!