Articole

Aneta Ganenco: «O mulțime de întreprinderi agricole sunt la un pas de faliment. Businessul mic și mijlociu suferă»

În contextul decretării stării de urgență în țară pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) pe întreg teritoriul Republicii Moldova, au fost închise magazinele agricole. Pe urma acestei decizii procesul de lucru în livezi și în plantațiile de pomușoare este stagnat.

Președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco afirmă că la momentul actual situația în sector este foarte dificilă. Lipsa produselor speciale și a utilajelor necesare pentru realizarea activităților agricole va conduce la consecințe grave.

,,În momentul de față ne aflăm într-o situație extrem de dificilă, foarte grea, deoarece domnul prim-ministru Ion Chicu într-o zi a decis să închidă toate magazinele agricole. Nu putem procura nici un produs necesar în procesul tehnologic și operațional. Tocmai peste trei zile aceste magazine vor fi deschise, însă eu am nevoie acum, căci gândacul păros mănâncă floarea la căpșun. Toată agricultura se află într-o situație grea. Oamenii acum au curățit livezile. Ei n-au de unde să procure vopsea pe bază de ulei pentru a unge aceste tăieturi. Dacă după efectuarea acestor tăieturi nu s-a aplicat vopseaua dată și în ziua următoare a ploat, livada se îmbolnăvește. Pe lângă aceasta mai ai nevoie de perii, măști și uniforme speciale. În alte magazine aceste produse nu le găsești, altele sunt închise, dar avem nevoie urgent de ele. Sunt anumite procese biologice care trebuie îndeplinite la timp. Dacă în momentul potrivit n-ai stropit planta, n-ai executat procesul necesar, apoi n-ai ce face în plantații tot anul”.

Pentru a cere rectificarea deciziei Guvernului privind sistarea activității magazinelor agricole, Aneta Ganenco a trimis o scrisoare către Guvern prin care se solicită schimbarea acesteia și prin urmare deschiderea anumitor magazine agricole. Scrisoarea dată a fost semnată de către cinci asociații.

Un alt moment pe care l-a specificat Aneta Ganenco este și segmentul economic. Din lipsa de venit, întreprinderile agricole vor suferi mari pierderi financiare. Unele dintre acestea riscă să-și sisteze activitatea pentru totdeauna.

,,Situația dată afectează în mod direct businessul mic și mijlociu, care este obligat să îndeplinească anumite cerințe. Trebuie să achite arenda, salariile la oameni, impozite, credite. Faptul că Guvernul ne acordă două luni de vacanță nu schimbă suma, dar venituri nu vom avea. Din ce resurse antreprenorii trebuie să acopere toate astea? Vă dau un exemplu: Pe 15 mai se termină sezonul de căpșună în seră. Este cea mai scumpă căpșună pentru care oamenii au luat credite. În aceste două luni ei trebuie să înceapă vânzarea acestor căpșune. Cu banii câștigați ei achită aceste credite pentru tot anul și întrețin familiile. Acum n-au unde s-o vândă, unde a exporta. O mulțime de întreprinderi agricole sunt la un pas de faliment. Businessul mic și mijlociu suferă. Nu sunt încrezută dacă vor fi în stare să se reabiliteze și să-și restituie pierderile”.

O altă problemă majoră este întreruperea tuturor activităților de parteneriat și dezvoltarea relațiilor pozitive cu investitorii străini.

,,Ne confruntăm cu amânarea tuturor activităților de parteneriat, toți investitorii străini și-au suspendat activitatea. Vineri am semnat un contract cu IFAD, luni m-au telefonat și mi-au zis că sistează activitățile în Republica Moldova. Toate procedurile care au fost începute, în care au fost investite anumite sume, rămân suspendate, deoarece n-au continuitate. Când se începe un proces, acesta include anumite etape de implementare și din investiția făcută la sfârșit câștigi un profit. Dacă toate aceste proceduri nu sunt continuate una după alta sau a fost omisă o etapă, rezultatul va fi zero. Am planificat anumite activități, am elaborat planuri, trebuie să organizăm seminare, școli de câmp. Nu știu când le vom reuși, căci nu am asigurare financiară”, a spus Aneta Ganenco.

Reamintim că, de luni, 23 martie 2020, își reiau activitatea magazinele agricole specializate în comercializarea semințelor, produselor de uz fitosanitar, furajelor și a altor materii prime și produse necesare în procesul tehnologic și operațional al producătorilor agricoli și al companiilor din industria alimentară.

Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova la data de 19 martie în cadrul unei ședințe. Decizia a fost făcută publică de premierul Ion Chicu, în cadrul unui briefing de presă.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!