„Europa a fost cel mai grav afectată de reducerile producției de îngrășăminte, ca urmare a creșterii costului gazului natural. Prețurile îngrășămintelor minerale au rămas la niveluri record, chiar dacă prețurile ureei au scăzut în America de Nord”, au spus analiștii Bloomberg.
Europa s-ar putea confrunta cu un deficit de aproximativ 9% din necesarul anual de îngrășăminte cu azot în prima jumătate a anului, estimează analiștii de la banca de investiții VTB Capital. Este posibil ca alimentele să devină și mai scumpe, deoarece recoltele suferă și prețurile la cerealele cresc, potrivit Agrimanet.ro.
„Pentru fermierii ce au ales porumbul și grâul , este prima dată când se confruntă cu adevărat cu o criză reală a îngrășămintelor, alimentată de penuria de energie, restricții la export și sancțiuni comerciale. Acum costă mult mai mult să cumpărați îngrășăminte și alte inputuri necesare pentru culturile de toamnă care ies acum din repaus, iar costul suplimentar ar putea avea un impact negativ asupra însămânțărilor de primăvară, care reprezintă aproximativ o treime din producția de cereale a Europei”, scriu analiștii VTB Capital.
Un raport lansat în ianuarie de Universitatea din Texas a concluzionat:
„Indiferent de factorii care determină creșterea costurilor, realitatea de pe teren este că producătorii se confruntă cu perspectiva unei creșteri uriașe a costurilor în primăvara anului 2022”.
Prețuri mari la îngrășăminte și costuri explozive
Datorită prețurilor ridicate ale gazelor naturale în Europa, diferite fabrici de îngrășăminte rămân închise sau producția este redusă, ceea ce este probabil să conducă la o nouă penurie a aprovizionării. Criza dintre Rusia și Ucraina duce la creșterea prețurilor la gazele naturale și la îngrășămintele minerale .
Cel mai mare producător european de îngrășăminte cu azot, Yara Fertilizers, a declarat că prețurile record ale gazelor naturale în Europa afectează grav marjele producției de amoniac și ca urmare compania a fost nevoite să reducă producția la mai multe dintre fabricile sale.
În SUA și Europa, costurile inputurilor pentru fermieri au crescut dramatic, iar prețurile îngrășămintelor au atins praguri fără precedent. SUA este cel mai mare producător de porumb din lume, însă destul de mulți fermieri intenționează să treacă la alte culturi, cum ar fi soia, în sezonul viitor de plantare sau să reducă semnificativ utilizarea îngrășămintelor dacă prețurile rămân ridicate.
Acest lucru este valabil și pentru Europa și alte părți ale lumii. Creșterea prețurilor la îngrășăminte va avea probabil un impact major asupra recoltei de porumb din Brazilia.
„Nu este deloc surprinzător că există atât de multă frică în rândul producătorilor agricoli, deoarece încearcă să-și dea seama cum să plătească pentru aceste costuri în creștere ”, a declarat Bart Fischer, co-director al Centrului pentru Politici Agricole și Alimentare, Universitatea A&M din Texas. Corespondentul ProFarmer, Jim Wiesemeyer, a comentat: „Având în vedere că plasa de siguranță agricolă nu este concepută pentru a face față atât de rapid creșterii costurilor de producție, există preocupări tot mai mari în țară cu privire la necesitatea unui sprijin suplimentar”.
Prețurile alimentelor cresc, de asemenea, dramatic
Prețurile îngrășămintelor cresc costurile de producție, chiar dacă inflația alimentară globală este deja la un nivel maxim de mai mulți ani. Prețurile mari la îngrășăminte se vor reflecta în curând și în costul alimentelor produse.
„Prețurile ridicate ale gazelor naturale vor crește costurile alimentelor și vor amplifica tendința inflaționistă alimentată generată de întreruperile lanțului de aprovizionare, lipsa forței de muncă și cererea crescută din sectorul biocombustibililor”, spune un raport al serviciului de știri britanic IHS Markit.
În 2021, indicele prețurilor alimentelor al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a fost în medie de 125,7 puncte, care este cea mai mare valoare din ultimii 10 ani. Odată cu creșterea prețurilor, există preocupări cu privire la disponibilitatea îngrășămintelor , care, probabil, va afecta însămânțarea. Dacă fermierii trebuie să limiteze utilizarea îngrășămintelor din cauza ofertei limitate, acest lucru va pune în cele din urmă presiune asupra producției.
Evoluțiile actuale sugerează destul de clar că fermierii nu sunt dispuși să cumpere cantități „normale” la nivelurile actuale ale prețurilor îngrășămintelor, a comentat IHS.
„Ultima dată când prețurile potasiului au fost la un nivel atât de ridicat pentru o perioadă mai lungă (adică în 2009), cererea anuală globală aproape s-a înjumătățit”.
Și dacă prețurile gazelor naturale se mențin la nivelurile actuale sau cresc, prețurile cerealelor vor trebui să rămână foarte ridicate, iar asta, la rândul său, va duce la prețuri mai mari la alimente.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!