В Молдове

Bolea: R. Moldova nu va impune restricții la importul de cereale din Ucraina

Автор: AgroExpert
restricții la importul de cereale - agroexpert.md

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a afirmat că Republica Moldova nu va impune deocamdată o interdicție asupra importurilor de cereale și oleaginoase din Ucraina. Declarațiile au fost făcute după întâlnirea cu fermierii, care au amenințat cu proteste dacă în această săptămână nu vor fi luate aceste măsuri. 

Potrivit lui Bolea, volumul de cereale importate de Ucraina în țara noastră este nesemnificativ, fapt care permite amânarea impunerii unor restricții, după modelul UE.

„Interdicția în sine a importurilor din Ucraina în Republica Moldova nu ar fi soluționat nimic. Nu ar fi făcut nici prețurile de vânzare pentru agricultorii din Moldova mai mari și nici prețurile de cost mai mici. Soluția aceasta dădea zero rezultat barat. În plus, dacă ucrainenii introduceau restricții la importul produselor moldovenești, precum legume, se pierdea foarte mult. Câștigul era foarte efemer, dar pierderea – garantată”, a declarat ministrul Agriculturii în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Printre soluțiile oferite de autorități este monitorizarea cantităților de cereale care intră în Republica Moldova, iar în cazul în care aceste vor fi îngrijorătoare, se va interveni cu măsuri restrictive.

„Agricultorii sunt îngrijorați de posibilitatea ca cele 15 milioane de tone pe care le au astăzi agricultorii din Ucraina pe stoc, și cu cele un potențial de 50-60 de milioane din culturile de toamnă, să nu ne trezim  inundați de grâul din Ucraina. Și atunci din interesul național și cel al agricultorilor din R. Moldova, noi vom merge la măsurile care se vor cere ca să protejăm piața nostră și să protejăm agricultorii din R. Moldova”, a punctat Vladimir Bolea. 

Totodată, autoritățile din țara noastră nu iau în considerare nici interzicerea tranzitului cerealelor din Ucraina prin Republica Moldova, întrucât a adus doar beneficii pentru Moldova.

 „Tranzitul nu a fost pus sub semnul de întrebării. Tranzitarea nu ne afectează nicicum negativ. Datorită tranzitului, Căile Ferate din Moldova și-au revenit foarte bine, și-au plătit salariile și chiar le-au majorat. Problema este pentru exportatorii care exportă prin auto. Tranzitul din Ucraina spre vămile din România genera mereu cozi imense. Suntem interesați pe dezvoltarea tranzitului pe calea feroviară. Este mult mai avantajos, plus costurile mult mai mici decât pe calea auto”, a declarat ministrul.

La data de 10 mai, reprezentanții din sectorul agricol au avut o ședință de lucru cu autoritățile statului. La întâlnire a fost abordat subiectul importului de cereale din Ucraina și eventuala aplicare a unor măsuri restrictive luând în calcul cantitățile de cereale disponibile deja pe piața din țara noastră.

Amintim că, anterior, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a anunțat că Republica Moldova ar putea impune restricții temporare la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, identice cu cele din Uniunea Europeană. Bolea, a promis că se va axa pe interesul agricultorilor moldoveni și o decizie finală va fi luată la ședință Guvernului sau de către CSE.

Drept răspuns la declarațiile oficialilor de la Chișinău, vice-ministrul Agriculturii din Ucraina, Taras Kacika, a susținut că Ucraina se pregătește să impună o interdicție a importurilor din Republica Moldova.

Precizăm că, la data de 9, fermierii au cerut de urgență aprobarea deciziei privind interzicerea temporară a importului de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina, după modelul UE.

Citește și: Fermierii cer urgentarea deciziei de interzicere a importurilor de cereale ucrainene

Membrii Asociației Forța Fermierilor spun că, în caz contrar, vor ieși la proteste.

CE a adoptat măsuri excepționale de limitare a unor importuri din Ucraina

Amintim că pe 2 mai, Comisia Europeană a adoptat măsurile preventive excepționale și temporare cu privire la importurile unui număr limitat de produse din Ucraina sub garanția excepțională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome.

Măsurile vizează doar patru produse agricole – grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui – originare din Ucraina. Acestea urmăresc atenuarea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Comisia Europeană urma să aprobe și un pachet de despăgubiri de 100 de milioane de euro pentru cele cinci țări afectate de cantitățile mari de cereale ucrainene ieftine, care au ajuns pe piață după ce porturile din Ucraina au fost blocate din cauza războiului pornit de Rusia.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!