Luna ianuarie este începutul de an nou calendaristic, pentru apicultură fiind luna în care iernarea albinelor este în plină desfăşurare având caracteristicile ei specifice.Din punct de vedere meteorologic ianuarie este în general o lună geroasă cu zile în care se instalează mase de aer polar şi viscol. Cu toate acestea, pot apărea şi zile însorite cu temperaturi care pot ajunge până la 10-12ºC.
Din punct de vedere apicol, albinele trec în a doua perioadă a iernării, când încep „pregătirea” pentru noul sezon apicol. Zilele însorite cu temperaturi care stimulează zborul de curăţire sunt o adevărată binecuvântare pentru albine şi implicit pentru stupar. Spre sfârşitul lunii temperatura din centrul cuibului (ghemului de iernare) creşte cu aproximativ 10ºC de la 24-25º la 34-35ºC favorabilă debutului creşterii de puiet ca urmare a zborurilor de curăţire efectuate şi a unui consum de hrană crescut: de la 0,7-0,8 kg cât se înregistrează în primele luni de iernare la aproximativ 1,0-1,5 kg miere odată cu începerea creşterii puietului în funcţie de puterea familiei de albine şi de condiţiile exterioare.
Pentru o iernare cât mai bună a familiilor de albine, apicultorul trebuie să acţioneze în următoarele direcţii:
- Verificarea periodică a stupinei pentru prevenirea deranjării şi neliniştirii familiilor de albine ca urmare a atacului unor animale sau păsări cum ar fi: şoareci, păsări de curte, ciocănitori, piţigoi, vrăbii.
- Supravegherea modului de iernare al familiilor de albine
Sursa: cotidinaulagricol.ro
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!