Articole

Când se altoiesc pomii: reguli de bază

Pentru a răspunde la întrebarea când se altoiesc pomii este bine să se cunoască ce metodă de altoire se va utiliza, precum și specia de pomi. Totuși, există două mari perioade în care se pot altoii pomii: primăvara devreme, începând cu februarie, martie; precum și pe parcursul verii și al toamnei (până în septembrie inclusiv).

Pentru a avea cele mai mari șanse de reușită, specialiștii recomandă alegerea unui portaltoi care are o grosime maximă de 4-5 cm, nu mai mare. În cazul în care grosimea depășește această dimensiune, vindecarea rănii se va face mai greu, deci și altoirea poate să nu se realizeze.

Pentru altoirile ce au loc de la începutul lunii iulie și până în septembrie, se vor folosi lăstari din soiuri nobile crescuți în anul respectiv.

Indiferent de metoda de altoire aleasă, se vor utiliza părțile de la jumătatea lăstarilor, deoarece sunt șanse mari ca partea superioară să fie ierboasă, iar partea inferioară să fie prea puțin dezvoltată.

Deoarece zilele de vara sunt de obicei toride, este bine să se evite altoirile în perioade foarte călduroase. Cel mai mare pericol este deshidratarea pomilor, ceea ce va conduce inevitabil la pierdea altoiului.

Lăstarii altoi vor fi tăiați dimineața foarte devreme și li se vor îndepărta imediat frunzele la nivelul cărora are loc pierderea cea mai importantă de apă.

Îndepărtarea frunzelor se recomandă să se realizeze cu un briceag sau foarfecă, lăsându-se un fragment de petiol (codița frunzei) lung de până la 1 cm.

Se recomandă folosirea de portaltoi din aceeași specie, pentru a avea cele mai mari șanse de prindere. De exemplu, pentru cireș, se recomandă portaltoi precum cireșul franc, cireșul sălbatic sau vișin.

Altoirea pomilor: toamna și primăvara

Cu 2-3 săptămâni înainte de căderea frunzelor au loc acumulări de rezerve nutritive care se depozitează în ramuri, tulpină și rădăcină. Nivelul acestor rezerve este maxim la ieșirea din vegetație, dar scade treptat până la începerea următorului ciclu vegetal.

Perioada de maximă inactivitate a mugurilor este localizată târziu în toamnă. Acestea au fost două motive care au impus necesitatea recoltării ramurilor altoi cu un anumit timp înainte de a avea loc altoirea, adică atunci când nu sunt epuizate de rezerve nutritive.

Pentru sâmburoase se recomandă perioada noiembrie – început de decembrie. Așteptând o zi fără îngheț desigur ca această perioadă poate fi depășită puțin.

Ramurile sămânțoaselor pot fi recoltate până la sfârșitul lunii ianuarie.

Câteva recomandări cu privire la perioada optimă în care se pot desfășura lucrările de altoire în funcție de specificul lucrării.

Altoirea prin oculație : perioada optimă este în lunile iunie-august, deoarece desprinderea scoarței de lemn are loc cu răniri minime. În pepiniere se altoiesc în iulie prunul, piersicul, părul, gutuiul și câteva soiuri de măr. În august se altoiește mărul, cireșul și vișinul.

Altoirea în ochi crescând: se realizează ca și la altoirea în ochi dormind, dar este aplicată la început de mai, folosind ramuri recoltate înca în toamnă.

Altoirea Chip se poate aplica iarna, primăvara, cât și vara. Atunci când executăm lucrarea primăvara, se recomanda protejarea zonei rănite cu un bandaj.

Altoirea copulativă (copulație simplă): se aplică iarna și primăvara, deci în repaus vegetativ. Trebuie să se urmărească ca atât portaltoii în zona de altoire, cât și ramurile altoi să aibă vârsta de un an când pot avea grosimea unui creion sau puțin peste această grosime.

Altoirea Tittel: este o metodă de altoire sub scoarță care se aplică pomilor la sfârsitul lunii aprilie, iar pregătirea coroanei în vederea altoirii se face tot în perioada aceasta.

Altoirea în despicătura: se aplică în repaus vegetativ și se face primăvara devreme (sfârșitul lui februarie – aprilie) și presupune o flexibilitate bună a fibrelor lemnoase. În cazul sămânțoaselor poate fi aplicată chiar în primele zile ale lui martie cu altoi recoltați chiar atunci.

Sursa:cultivaprofitabil.ro

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!