Articole

Câteva sfaturi privind semănătorile

În cultura florii-soarelui, un reglaj perfect al semănătorii asigură reușita. O mare parte din potențialul productiv al unei parcele de floarea-soarelui se formează cu mult înainte de recoltă, începând chiar din momentul în care sămânța e pusă în pământ. Așadar, ce pot face agricultorii, antreprenorii și cei care lucrează pe tractoare sau semănători, pentru a asigura un demaraj cât mai bun al culturii?   

În general, utilizarea semănătorilor de precizie pentru înființarea culturilor de floarea-soarelui este considerată metoda optimă de asigurare a unui start bun al culturii. Folosite pe un pat germinativ bine pregătit, semănătorile de precizie sunt ideale nu numai în plasarea seminței la adâncimea corectă, ci și la asigurarea unei distanțe uniforme între rânduri.

Aceasta înseamnă că plantele sunt situate la distanțe egale unele față de altele, iar rădăcinile lor au la dispoziție spații egale de sol pentru a se putea prinde, asigurând astfel o răsărire uniformă și o dezvoltare omogenă în fenofazele timpurii. De asemenea, pe măsură ce crește, fiecare plantă va avea la dispoziție un spațiu uniform deasupra solului, în care frunzele pot intercepta lumina solară, contribuind și ele la maximizarea producției medii. Toți acești factori îi asigură fiecărei plante o șansă egală de a atinge potențialul productiv maxim, reprezentat de numărul de calatidii și numărul de semințe la hectar.

SFATURI DE LA AMAZONE

Mario Wessels, director al departamentului de tehnologii pentru semănatul de precizie, din cadrul companiei Amazone, spune că deși în majoritatea cazurilor, comercializarea semănătorilor de precizie vizează culturile de porumb, fiind dotate în acest scop cu utilaje precum brăzdarele Precea, e suficient să se modifice discul de separare a semințelor, pentru a le adapta pentru culturile de floarea-soarelui.

„Culturile de floarea-soarelui nu se înființează bine în solurile compactate, iar capacitatea de germinare a semințelor acestei culturi este și ea foarte diferită de porumb. Prin urmare, prașila și pregătirea corectă a patului germinativ constituie baza unei răsăriri optime a culturii. De regulă, față de porumb, la floarea-soarelui răsar mult mai puține plante. De asemenea, spațiul dintre rânduri tinde să fie mai mare în țările Europei de Est: 75 cm în Ungaria, 70 cm în Rusia și Ucraina – în timp ce în Franța, această distanță este, în general, de 50-60 cm”.

Așadar, pentru cei ce folosesc semănători de precizie pentru culturile de floarea-soarelui, este foarte important ca înainte de începerea lucrărilor de semănat să pregătească corect utilajul pe care îl vor folosi, pentru a asigura o uniformitate maximă a repartizării semințelor. Dacă vă faceți puțin timp pentru un reglaj al mașinii înainte să intrați în câmp, efectele se vor vedea pe tot parcursul perioadei de vegetație, inclusiv la recoltare.

SFATURI DE LA VADERSTAD

În opinia lui Lars Thylén, de la compania Väderstad, care produce semănătoarele de precizie Tempo, semințele cu vârf ascuțit, precum cele de floarea-soarelui, sunt oarecum mai dificile la semănat decât semințele rotunde, ca porumbul sau soia.

„Însă, ca orice alte semințe mari de acest tip, cu cât calitatea lor este mai mare (nu numai ca produs ameliorat, ci și ca dimensiune, formă și uniformitate a tratamentului), cu atât răsar mai bine după semănat.”

„De multe ori, sămânța tratată este ușor aderentă: dacă le manipulezi cu mănuși, rămân lipite de ele”, spune el.

„În această situație, se poate utiliza un agent de alunecare pentru semințe, care ajută la căderea fără probleme a semințelor din buncăr în sistemul de dozare și apoi, către brăzdare.”

„Semințele de bună calitate trebuie să fie cât mai libere de impurități – însă la umplerea buncărelor de pe semănătoare, încercați să vă asigurați că odată cu semințele nu pătrund și alte corpuri străine, ca fragmentele de saci de semințe.”

„Ratele de semănat obișnuite, practicate în principalele țări est-europene care cultivă floarea-soarelui sunt de cca 60 000 semințe/ha”, precizează Lars Thylén.

„De regulă, pentru ca o semănătoare să lucreze perfect, trebuie avute în vedere trei aspecte principale: presiunea (vidul) din dozatorul de semințe, separatoarele și dimensiunea orificiilor din discul de însămânțare.”

„Cât privește semănătoarea, condiția de bază – și, probabil, cea mai importantă – pentru a reuși este să vă asigurați că folosiți un disc de însămânțare adecvat. Cu cât sunt mai grele semințele (respectiv, cu cât masa miei de boabe este mai mare), cu atât trebuie să fie mai largi orificiile de pe disc. La o semănătoare Tempo, fabricată de Väderstad, discurile se află în interiorul fiecărei protecții negre, după cum se poate observa în fotografie.

Înainte de începerea campaniei de semănat, faceți un test pe semănătoare cu semințele pe care le veți folosi. Acest lucru se face ușor cu semănătoarele moderne, acționate electric. Totodată, asigurați-vă că sistemul de aruncare a seminței din fiecare orificiu al discului funcționează corect la fiecare disc. Unele semănători sunt dotate cu un sistem de alarmă în cazul înfundării orificiilor, iar dacă semănătoarea dvs. are un asemenea sistem, asigurați-vă că acesta funcționează corect.

„Dintre componentele reglabile, cel mai ușor de verificat este presiunea din dozator. Consultați manualul de instrucțiuni, verificați regularitatea plasării semințelor când lucrați în câmp și ajustați viteza ventilatorului dacă observați că semințele nu sunt distribuite în același ritm cu viteza de înaintare a tractorului.”

Bunele practici presupun verificarea plasării la intervale regulate a semințelor, în timpul semănatului. Acest lucru trebuie să vizeze atât adâncimea corectă, cât și spațiul dintre rânduri, spune Lars Thylén.

„Majoritatea clienților noștri care cultivă floarea-soarelui seamănă la o adâncime de 4-5 cm. Este important ca din când în când să verificați spațiul dintre rândurile de semințe și adâncimea de semănat, mai ales pe parcelele și în solurile noi. Un operator de semănătoare bun, care verifică sistematic, este cel care are întotdeauna pământ pe genunchi și pe mănuși!

„Deși e important să semănați la o adâncime bună, e bine să vă asigurați că utilajele nu exercită o forță de împingere prea mare, pentru că există riscul ca semințele să fie îngropate prea adânc. De asemenea, asigurați-vă că brazda este închisă corect (și această operațiune poate fi diferită, în funcție de variabilitatea pedologică și a nivelurilor de umiditate).

„Verificarea distanței și adâncimii este valabilă și pentru îngrășămintele și/sau microgranulatele aplicate cu semănătoarea concomitent cu semințele. Bineînțeles, este esențial ca îngrășămintele să fie plasate sub sămânță și lateral față de aceasta, astfel încât să nu ardă plăntuța în curs de răsărire, ci să-i fie accesibilă acesteia pe măsură ce se dezvoltă. Și asigurați-vă, bineînțeles, că ați efectuat toate reglajele necesare, la toate elementele de semănat.”

AJUTOR DE LA HORSCH

Thomas Mold, specialist în semănătorile de precizie, din cadrul companiei Horsch – care produce semănătorile Maestro – confirmă afirmațiile lui Lars Thylén referitoare la importanța selectării corecte a discurilor de însămânțare și adaugă câteva sfaturi menite să-i ajute pe operatori să profite la maximum de potențialul semănătorilor lor.

„Este important să ne asigurăm că punctul de ieșire a semințelor este reglat astfel încât pe disc să intre cantitatea corectă de semințe, și că plăcuța glisantă adecvată – cu rol de întrerupător în vid, care lasă semințele să iasă de pe disc, una câte una – este montată și este în stare bună.”

„Asigurați-vă că racleta din interior, fixată pe brăzdar, este montată și e în bună stare de funcționare – și că racleta din exterior este fixată în poziția corectă pentru tipul de sămânță respectiv. În manualul operatorului sunt explicate procedeele corecte pentru toate aceste puncte”.

„Este, de asemenea, esențial să verificați că fiecare motor pentru semințe funcționează. Faceți reglajul complet al garniturilor de pe arborele motor, pentru a minimiza puterea necesară acționării motorului. Examinați toate contactele electronice și cablurile conectate cu motorul de acționare al secției de semănat.”

„Pasul următor: verificați dacă dozatorul de semințe este curat și liber de praf și de soluții de tratare a semințelor, și asigurați-vă că fluxul de aer pentru sistemul pneumatic este curat, la toate secțiile de semănat. Verificați dacă ventilatorul sistemului pneumatic este în stare bună și nu prezintă scurgeri de ulei.”

„La final, curățați toate tuburile de cădere și senzorii de numărare a semințelor. Apoi, verificați și măsurați discurile brăzdarelor, pentru a vă asigura că au diametrul suficient pentru a fi utilizate. Verificați dacă rulmenții discurilor sunt în stare bună și apți de a se roti fără probleme. Apoi examinați rola de prindere a semințelor și roțile de protecție pentru eventuale deteriorări. Dacă totul se prezintă bine, puteți considera că ați acoperit toate aspectele importante, iar semănătoarea dvs. e gata de lucru.”

CALIBRAREA

Majoritatea semănătorilor de precizie sunt coordonate printr-un terminal electronic, instalat în cabina tractorului. El este folosit și pentru calibrarea semănătorii înainte de începerea lucrului, pentru a asigura însămânțarea numărului de semințe vizat, la intervalele dorite – toate aceste aspecte fiind corelate cu viteza de înaintare a tractorului. Pentru o calibrare corectă, vă recomandăm să urmați instrucțiunile din manualul livrat odată cu semănătoarea dvs. Prezentăm mai jos o listă bazată pe recomandările trasate pentru semănătorile Tempo, de la Väderstad, dar care punctează aspecte esențiale, valabile pentru majoritatea semănătorilor de precizie:

  1. Consultați manualul de instrucțiuni conceput pentru modelul semănătorii dvs.
  2. Verificați gradul de uzură și curățenia tuturor componentelor importante ale semănătorii, conform celor descrise mai sus.
  3. Respectați toate instrucțiunile de siguranță.
  4. Asigurați-vă că ventilatorul semănătorii și sistemul de control al acesteia sunt deconectate înainte să deschideți capacul unității de semănat.
  5. Nu lăsați deschis capacul glisant al buncărului pentru semințe, pentru ca acestea să nu se verse.
  6. Fixați un sac sau un recipient pentru semințe dedesubtul dozatorului de semințe.
  7. Ridicați capacul
  8. Când înlocuiți un disc, schimbați și roata de aruncare, asigurându-vă că roata nouă se potrivește cu discul.
  9. Montați discul și asigurați-vă că este bine prins.
  10. Umpleți buncărul cu semințe.
  11. De regulă, sistemul de control al semănătorii este livrat cu setările fabricii – care pot fi lăsate așa cum sunt, de cele mai multe ori.
  12. Selectați secția de semănat care necesită calibrare și reglajul dorit (de exemplu, +5 %).
  13. Introduceți viteza de deplasare a tractorului, pentru care faceți calibrarea.
  14. Introduceți rata de semănat dorită și numărul de orificii din disc.
  15. Selectați opțiunea de calibrare: spațiul dintre plante sau numărul de semințe per suprafață.
  16. Fixați sacul sau recipientul de calibrare sub punctul de ieșire a semințelor din secție.
  17. Porniți ventilatorul și demarați procesul de calibrare, asigurându-vă că presiunea este corectă (3,5 kPa).
  18. Rulați calibrajul pe o durată necesară distribuirii a 200 de semințe.
  19. Fixați indicatorul discului gradat al dozatorului pe dorită și reluați testele până când obțineți rezultate constante și corecte.
  20. Ieșiți din meniul de calibrare din sistemul de control și goliți sacul în buncăr.
  21. Când e cazul, folosiți aceeași metodă de calibrare pentru îngrășăminte și microgranulate.
  22. Verificați rezultatele după ce ați început lucrul în câmp și, apoi, la intervale regulate.
Источник: nuseed.com

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!