Articole

Cea de-a V-a ediție a Conferinței Naționale ,,Businessul Fructelor în Republica Moldova”. Rezultate și perspective

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, în parteneriat cu Proiectul Agricultura Performantă în Moldova finanțat de USAID au organizat cea dea V-a ediție a Conferinței Naționale: „Businessul Fructelor în Republica Moldova”, care s-a desfășurat în zilele de 5-6 decembrie 2019 la Chișinău.

Evenimentul a întrunit peste 150 de agricultori și exportatori din toate regiunile țării, experți internaționali în domeniul producerii fructelor și comercianți atât locali cât și de peste hotare. 

Cu un prim salut în fața participanților a venit ministrul agriculturii,dezvoltării regionale și mediului, d-nul Ion Perju, care a mulțumit conducerea Asociației Moldova Fruct și colegii din cadrul USAID pentru aportul adus dezvoltării sectorului horticol.

,,Sectorul horticol din Republica Moldova aduce valoare adăugată sectorului agricol. Mereu vorbim despre importuri și exporturi pe diferite piețe, însă sectorul horticol face ca valoarea adăugată să rămână aici, în Moldova. Ca exporturile să fie bazate pe investiții care se fac aici și sunt investiții pe zeci de ani înainte.” 

Totodată ministrul a clarificat situația privind aprobarea Programului Național Horticol în Republica Moldova, astfel asigurând toți actorii din sectorul horticol că până la finele anului 2019 Guvernul va aproba acest program.

,,Eu îmi iau angajamentul ca programul să fie promovat până la sfărșitul acestui an prin hotărâre de guvern. Vreau să mulțumesc proiectului APM pentru asistență în elaborarea acestui program de comun cu producătorii agricoli inclusiv și cu Asociația Moldova Fruct. Ministerul va fi și mai aproape de dumneavostră. Ușile sunt deschise nu doar pentru asociații, dar și pentru fiecare producător în parte. Problemele vor fi soluționate împreună. Asociația Moldova fruct este una dintre cele mai de succes, care a demonstrat pe parcursul anilor că, înmpreună se pot realiza mai multe lucruri. Nu uitați de ceea ce știm cu toții, dacă vrei să ajungi repede, ajungi de unul singur, iar dacă vrei să ajungi departe, ajungi împreună cu cineva”, a menționat d-nul Ion Perju.

La eveniment, președintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi, a prezentat o moțiune privind provocările sectorului horticol pentru următorii cinci ani. În discursul său, Vitalie Gorinceoi a identificat patru direcții care necesită o atenție sporită pentru a garanta o dezvoltare cu succes și anume: ajustarea continuă a sectorului la schimbările climei, accesul la brațe de muncă calificată și sezonieră, diversificarea piețelor de export și rolul statului în dezvoltarea sectorului.

,,Sperăm cu tot dinadinsul, că sectorul agroindustrial a Republicii, va deveni cu adevărat o prioritate în strategiile guvernamentale de dezvoltare economică și de modernizare a țării”, a punctat președintele Moldova Fruct.

În continuare, directorul executiv Moldova Fruct, Iurie Fală a vorbit despre evoluțiile pe piața fructelor în țară și în lume, dar mai exact despre starea actuală, prognoze şi strategii de business. A prezentat o serie de date care demonstrează poziția Republicii Moldova pe piața externă și internă la capitolul dat.

,,Potrivit MADRM, în 2019 suprafața fructelor nu a suferit mari schimbări comparativ cu anul trecut. În Republica Moldova sunt plantații de pomi fructiferi de circa 104 mii ha, dintre care merele dețin cea mai mare suprafață – cca 52,0 mii ha, prune – 22,6 mii ha, piersici – 5,7 mii ha, cireșe și vișine – 7,5 mii ha, caise – 3,5 mii ha.”

Datele privind producţia globală a principalelor fructe în Republica Moldova nu sunt atât de îmbucurătoare. Din nefericire prognozele Moldova Fruct nu s-au adeverit. Condițiile climatice și-au adus impactul asupra recoltelor. Acestea au scăzut cu 11% față de 2018, cantitatea merelor fiind de 595 mii de tone. În același plan de idei exportul merelor a atins cifra de 234,7 mii tone, principala destinația de export fiind țările CSI. Un alt aspect este că în acest an au fost procesate 290,5 mii tone de mere în scădere cu 36 mii tone comparativ cu anul trecut. 

,,În 2018 am avut o recoltă de fructe record în Europa și Republica Moldova. În 22 de țări au fost exportate circa 216,481 tone de mere. Destinația lider în acest sens este Rusia cu 246,507 mii tone. Cota Republicii Moldova în importurile de mere în Federația Rusă au crescut de la 2% în 2014 la 22% în 2018.”, a menționat Iurie Fală.

Participanții la conferință au discutat despre soiurile de fructe care sunt solicitate pe piețele internaționale și cele mai inovative tehnologii de producere și post-recoltă. De asemenea, pe parcursul celor două zile o atenție sporită a fost acordată panelului comercial, la care au fost prezenți reprezentanții rețelelor comerciale de pe diferite piețe (România, Germania, Rusia).

Conform comunicatului de presă, sectorul de producere a fructelor este unul de perspectivă pentru țara noastră. În ultimii ani, acesta a înregistrat realizări importante prin extinderea suprafețelor de livezi super-intensive, dotate cu cele mai moderne echipamente. Totodată, datorită contribuției membrilor asociației, împreună cu partenerii de dezvoltare, exporturile de fructe au crescut considerabil, iar piețele de desfacere sunt tot mai diverse cum ar fi: Orientul Mijlociu, Germania, Austria, Olanda. 

Moldova produce fructe pe o suprafață de 139 mii hectare. Datele preliminare arată că în anul 2019 au fost produse: 595 mii tone de mere, 108 mii tone de prune, 17 mii tone de caise, 12 mii tone de cireșe și 8 mii tone de vișine. În primele 11 luni ale anului 2019, au fost exportate 239 mii tone de mere, 60 mii tone de prune, 40 mii tone de struguri, 12 mii tone de cireșe și vișine.

În urma eforturilor depuse și performanțelor obținute, Republica Moldova se numără printre primele zece țări exportatoare de mere și prune la nivel mondial și este în top 20 de țări exportatoare de struguri de masă, caise, cireșe și vișine. 

Un mare respect pentru munca asiduuă și grea, realizată zi de zi de către fermierii, horticultorii moldoveni. Pentru toți actorii sectorului dat, care au deschis noi orizonturi țării noastre!

Evoluțiile pe piața fructelor în țară și în lume: starea actuală, prognoze şi strategii de business. Iurie Fală, Director Executiv Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct. Prezentare in PDF.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!