В Молдове

Concluziile autorităților, după vizita zonelor afectate de secetă

Автор: AgroExpert
Concluziile autorităților, după vizita zonelor afectate de secetă - agroexpert.md

Vicepremierul Vladimir Bolea împreună cu prim-ministrul Dorin Recean, însoțiți de reprezentanții instituțiilor de cercetare, a efectuat o vizită în sudul țării, în raioanele Cahul și Cantemir, pentru a evalua starea culturilor de porumb și floarea-soarelui, întrucât sunt cel mai afectate de secetă.

„Pentru a face față schimbărilor climatice, implementarea tehnologiilor avansate de irigare, extinderea sortimentului de culturi, utilizarea hibrizilor timpurii și respectarea asolamentului sunt soluții esențiale, având în vedere reducerea semnificativă a precipitațiilor de la an la an. Aceste măsuri sunt susținute științific de cercetători cu care colaborăm și ne însoțesc în teritoriu. Este clar că nu putem continua cu modelele de lucru tradiționale. Soluțiile există atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Le studiem împreună cu experții, le discutăm în comunitățile agricole și vom efectua vizite în teritoriu pentru a le comunica fiecărui agricultor. De asemenea, agricultorii au nevoie de instrumente financiare accesibile pentru a se adapta noilor realități. În acest sens, la minister, beneficiem acum de expertiza internațională, învățând din bunele practici ale experților străini. Statul face deja investiții semnificative pentru a construi sisteme de irigare. În plus, ne-am propus să creăm un fond mutual, la care lucrăm intens și care va fi funcțional din 2025. Acest fond va fi administrat de viitoarele Camere Agricole și va constitui un mecanism de suport pentru agricultori, ajutându-i să facă față pierderilor cauzate de calamități naturale, precum seceta și grindina”, transmite Vladimir Bolea.

Recomandăm și: Eliberarea avizelor de Forță Majoră: Ce acte trebuie să prezinte fermierii

Amintim că, Asociația Forța Fermierilor a cerut stare de urgență în agricultură, pe motiv că aceasta i-ar ajuta să scape de penalitățile bancare, salvându-i astfel de la faliment. Potrivit Asociației, cei mai afectați sunt fermierii din sudul și centrul țării.

Citește și: Slusari: Trebuie declarată starea de urgență în agricultură

Comparativ cu prima decadă a lunii iulie 2023, temperatura medie a aerului pentru această decadă a fost cu 1,0-1,5ºС  mai ridicată. An analog după regimul termic este 2022.

Totodată, regimul termic ridicat în orele diurne și deficitul de precipitații, semnalat pe cea mai mare parte a teritoriului republicii au contribuit la scăderea rezervelor de umiditate în sol și la înrăutățirea stării culturilor agricole.

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!