Articole

Dezinfectarea stupilor cu acid acetic

Mediul unui cuib de albine creează condiții excelente pentru dezvoltarea tuturor organismelor, atât a celor care ar fi indiferente față de gazde, cât și a celor ostile, provocând boli periculoase care pot distruge întreaga familie, iar pentru a preveni acest dezastru, periodic se face dezinfectarea stupurilor.

În stup, pe tot parcursul anului, găsim o mulțime de alimente foarte valoroase și ușor accesibile în care diverse organisme se pot dezvolta. Și cum albinile își petrec întreaga viață pe faguri, în care sunt crescute generații succesive și unde se acumulează rezervele, fagurele joacă un rol foarte important în transmiterea tuturor bolilor cauzate de microorganisme.  

Pentru a elimina riscul de boli transmise în faguri, aceștia trebuie dezinfectați. Utilizarea acidul acetic glacial în concentratie de 98% este un remediu de dezinfecție a fagurilor infestați de boli și dăunători, cum sunt de pildă fluturii găselniței.

Acidul acetic în contact cu aerul, la o temperatură de 18-20 de grade Celsius, se transformă în vapori care pătrund chiar și prin membrana sporilor, distrugându-i. De aceea, operatie de curațare a stupilor se va face afară, în zilele călduroase, înlesnind astfel evaporarea acidului. El se folosește în doza de 2-3 cm cubi pentru fiecare litru din capacitatea stupului ori a dulapului sau a localului în care se face dezinfectarea fagurilor.

Vaporii de acid acetic sunt toxici pentru om, dacă se va lucra în cameră, doar cu ușile și ferestrele deschise. De asemenea, trebuie de ținut cont că acidul atacă pielea mâinilor și deci trebuie folosit cu multă atenție sau cu mănuși de cauciuc.

Procedura necesită răbdare, fagurii se așează în stupi goi, puși unii peste alții în stivă. Peste ramele primului stup cu faguri se pune o bucată de tifon sau vată, împăturită în două, care se stropește cu o cantitate corespunzătoare de acid.

Oricâte corpuri de stupi cu faguri s-ar mai adăuga deasupra acestuia, peste fiecare corp de stup se pune pânza de tifon sau vata cu acidul respectiv.

Sus se întinde o hârtie cerata fixată în piuneze, peste suprafața ultimului corp de stup din stivă, se fixează capacul și se lipește. Stiva se lasă astfel 10 zile.

Daca operația se face în toamna, stiva poate fi lăsata astfel până la primăvara următoare; cu doua zile înainte de termenul când apicultorul are nevoie de faguri, o desface, iar fagurii se țin două zile la aer.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!