Articole

Din 2021 în UE vor fi interzise mai multe produse de plastic de unică folosință

Uniunea Europeană s-a plasat pe un trend de reducere importantă a deșeurilor din plastic și au fost deja luate măsuri în această direcție. Agricultura este responsabilă pentru producerea a 3% din producția de plastic din Uniunea Europeană.

Cea mai mare cantitate de plastic este folosită pentru ambalaje în Uniunea Europeană – 40%. Produsele de consum și uz casnic reprezintă 22% din producția de plastic a UE, construcțiile utilizează 20%, autoturismele și camioanele 9%, echipamentele electrice și electronice 6%.

Creșterea alarmantă a materialelor din plastic (în anul 1950, producția de plastic în lume se cifra la 1,5 milioane tone, în 2015 ajunsese la 322 milioane tone) și studiile care arată nivelul ridicat de poluare pe care îl exercită asupra mediului au determinat oficialii europeni să intervină cu măsuri de descurajare a utilizării diverselor produse din plastic, până la eliminarea lor din uz.

O lege în acest sens a fost adoptată în Parlamentul European anul trecut și va intra în vigoare de anul viitor, însă preocupări în acest sens există de mai mulți ani.

Din anul 2021, următoarele produse vor fi interzise în UE:

  • Tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare);
  • Farfurii din plastic de unică folosință;
  • Paie din plastic;
  • Bețișoare de urechi din plastic;
  • Bețișoare din plastic pentru baloane;
  • Produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.

Potrivit obiectivelor Uniunii Europene, stabilite anul trecut, statele membre vor trebui să atingă un procentaj de colectare de 90% pentru sticle din plastic, până în 2029, și 25% de conținut reciclat pentru sticlele de plastic până cel târziu în anul 2025 și de 30% în 2030. Calculele specialiștilor arată că reciclarea unui milion de tone de plastic echivalează cu retragerea din circulație a unui milion de mașini (în ceea ce privește emisiile de CO2).

În Europa, 30% dintre deșeurile din plastic sunt colectate pentru reciclare, dar ratele reciclării variază foarte mult în funcție de țară, informează Parlamentul European. 39% din deșeurile de plastic sunt incinerate, iar restul sunt depozitate în depozitele de deșeuri. Jumătate din plasticul colectat pentru reciclare este exportat în țări din afara UE pentru a fi tratat. Până nu de mult, o mare parte dintre deșeurile din plastic era exportată în China, însă după interdicția recentă a Chinei asupra importurilor de deșeuri din plastic, găsirea de noi soluții a devenit o urgență.

În fiecare an, în UE sunt generate aproximativ 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic, iar producția de plastic a Uniunii este de 58 de milioane de tone anual. Câteva statistici furnizate de Parlamentul European indică amploarea fenomenului de poluare a mediului înconjurător:

  • Peste 150 de milioane de tone de plastic se estimează că se află astăzi în oceane, afectând habitatele animalelor marine; produse precum tacâmurile din plastic, sticlele, bețișoarele pentru urechi alcătuiesc aproape jumătate din totalitatea deșeurilor marine din plastic;
  • Între 4,8 și 12,7 milioane de tone de plastic ajung zilnic în ocean;
  • Mai mult de 80% din deșeurile marine sunt din plastic;
  • Între 259 și 695 milioane de euro se estimează că sunt pierderile economice, în principal în sectorul turismului și pescuitului.
Источник: fermierinromania.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!