Articole

Eduard Grama: În 2020 exporturile de cereale au scăzut cu 50%

Anul 2020 a fost unul de groază pentru exportatorii de cereale. Problemele s-au ținut lanț încă începând cu anul 2019, cea mai mare dintre acestea fiind seceta.

Din cauza lipsei ploilor, roada a fost una extrem de mică, ne spune președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de produse cerialiere, Eduard Grama.

“Exporturile de anul trecut în comparație cu anul 2019 au scăzut semnificativ. Ne referim la sezonul de export care se calculează înepând cu luna iulie și se termină tot în luna iulie. În această ordine de idei, menționez că exporturile au scăzut în jumătate. Motivele sunt mai multe- roada foarte mică, de exemplu s-a exportat foarte puțin grâu. Porumbul aproape de loc nu a fost exportat, iar în proporții extrem de mici s-a exportat floarea-soarelui,” menționează Eduard Grama.

Specialistul face referire la exporturile din a doua jumătate a anului 2020, așa cum este prematur ca să vorbească despre anul 2021. Acesta spune că abia în luna februarie ar putea începe exportarea de cereale. Totodată acesta a subliniat că roada anului 2020 a fost cu 30 la sută mai mică decât în anul 2019.

Cei care încă mai exportează cereale sunt exportatorii din regiunea transnistreană, spune Eduard Grama. Dar nici la ei situația nu este una îmbucurătoare.

“Restul colegilor, de fapt, o mare parte nu fac exporturi pentru că prețurile sunt exagerate, stocurile s-au epuizat în octombrie noiembrie. O alta problemă extrem de mare este că pentru sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie 2020, cei care fac exporturi prin regiunea Ucrainei au rămas fără permise de tranzitare a Ucrainei”, explică specialistul.

Astfel de permise (documente) sunt eliberate anual de autoritățile ucrainene pentru transportatorii de la noi. Deși Moldova solicită anual aproximativ 100 de mii de astfel de certificate, Ucraina emite practic în jumătate din permisele solicitate. Iar acestea sunt împărțite tuturor transportatorilor din țara noastră, nu doar celor care transportă produse cerialiere, ne spune Eduard Grama. Specialistul ne-a mai spus că toată speranța în acest sens și-au pus-o în autorități, mai ales transportatorii așteaptă schimbări după vizita președintelui, Maia Sandu la Kiev, efectuată pe 12 ianuarie. Și prețurile la cereale au crescut considerabil în ultima perioadă.

“Prețurile au crescut și la nivel mondial și la nivel național. Acestea sunt mai mari cu cel puțin 30 la sută. Porumbul este peste cinci lei, grâul a trecut și el peste patru lei, în istoria Moldovei floarea-soarelui nu a fost atât de scumpă ca acum, până la 11 lei kilogramul”, accentuează Eduard Grama.

Deși este complicat de făcut o prognoză pentru cum vor decurge exporturile în anul 2021, Eduard Grama spune că dacaă lucrurile vor decurge la fel, atunci acestea vor continua să scadă.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!