Conflictul militar de la Marea Neagră ar putea duce la o criză globală a foametei și la creșterea vertiginoasă a prețurilor alimentelor în Occident, spune FAO. Nu numai cerealele devin incredibil de scumpe, ci și laptele, carnea și alte produse agricole.
Odată cu prețurile la gaz și petrol, costurile îngrășămintelor cresc, de asemenea, în mod abrupt, potrivit agrointel.ro.
„Invazia rusă a Ucrainei, care a condus la suspendarea exporturilor de cereale de către Ucraina și la reducerea aprovizionării din Rusia, a făcut deja să crească prețul grâului la 500 de dolari pe tonă, va duce în curând la o creștere a gradului de foamete pe planetă, mai ales în țările sărace. În plus, există prețuri în creștere și cheltuieli mai mari pentru alimente în multe țări industrializate”, a declarat Andriy Yarmak, economist în departamentul de investiții al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
„Grâul și porumbul reprezintă 27% din caloriile consumate la nivel global sau, cu alte cuvinte, dintre toate alimentele disponibile în lume. Ucraina și Federația Rusă exportă împreună peste 25% din totalul grâului comercializat din lume. Deci, acesta este un produs de bază pentru securitatea alimentară. Și acum nu mai sunt exporturi din Ucraina, iar din Federația Rusă sunt aproape oprite”, a spus expertul FAO, citat de agrarheute.com.
Prețurile celorlalte alimente au atins și ele un nou record în februarie pe piața mondială (chiar înainte de războiul de la Marea Neagră) și au înregistrat o creștere de 24,1 la sută față de anul precedent, a anunțat vinerea trecută autoritatea alimentară a ONU.
„Prețurile cerealelor sunt deja la cer. Grâul este de peste 500 de dolari la nivel regional”, spune Yarmak. ”Și unde merge acest grâu? De foarte multe ori acestea sunt țări din lumea a treia. Și acolo este deja foarte greu chiar și fără creșterea bruscă a prețurilor și acum există o amenințare cu revolte ale foamei”, a declarat expertul FAO pe pagina sa de Facebook joia trecută despre consecințele războiului pentru securitatea alimentară mondială.
Yarmak a mai spus că acțiunile militare ale Federației Ruse perturbă, de asemenea, în mod semnificativ campania actuală de însămânțare din Ucraina, care este deosebit de catastrofală având în vedere prețurile extrem de ridicate de pe piața mondială la gazele naturale și, în consecință , la îngrășămintele minerale . Pentru că: Combinația acestor factori înseamnă că Ucraina probabil nu va putea exporta cereale timp de multe luni și că volumele de recoltă probabil vor ajunge din nou la nivelul de dinainte de război după câțiva ani.
Cheltuielile cu alimente cresc, de asemenea, dramatic în Occident
„În tot acest timp, după estimări, numărul de oameni din lume care nu au acces la caloriile minime va crește cu 800 de milioane de oameni și poate cu 1 miliard. Aceasta înseamnă o creștere bruscă a mortalității neonatale în țările sărace ale lumii și multe decese cauzate de foame și alte boli cauzate de malnutriția adulților”, a spus Yarmak.
Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate produse alimentare din lume, a înregistrat o medie de 140,7 puncte luna trecută, față de 135,4 în ianuarie.
Prețurile mai mari la alimente au contribuit recent la o creștere mai amplă a inflației, pe măsură ce economiile își revin din criza coronavirusului, iar FAO a avertizat că costurile mai mari pun în pericol secțiunile mai sărace ale populației în țările care se bazează pe importuri. Economistul FAO Upali Galketi Aratchilage a spus că îngrijorările legate de condițiile de recoltare și disponibilitatea exporturilor explică doar parțial creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial.
„Un impuls mult mai mare pentru inflația prețurilor alimentelor vine din afara producției de alimente, în special din sectorul energiei, al îngrășămintelor și al furajelor”, a spus el. „Toți acești factori tind să strângă marjele de profit ale producătorilor de alimente și să-i descurajeze să investească și să extindă producția.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!