Mai multe culturi agricole, vii și livezi au fost afectate de precipitațiile abundente din ultima perioadă. Potrivit datelor operative, la etapa actuală sunt 59 de situații de urgență în sectorul agricol. Despre aceasta a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
Aceste situații au afectat, în total, circa 4.000 de hectare de teren agricol, distribuite pe mai multe tipuri de culturi.
„Din totalul suprafețelor afectate, 281 de hectare sunt vii, 627 de hectare sunt livezi, 1.546 de hectare de floarea-soarelui și 1.298 de hectare de porumb. De asemenea, grâul și orzul nu au fost ocolite de daune, fiind raportate 264 de hectare, respectiv 270 de hectare compromise”, a precizat Vladimir Bolea.
Potrivit oficialului, localitatea Vădeni din raionul Soroca a fost cea mai afectată, cu pagube înregistrate pe o suprafață de circa 480 de hectare de culturi agricole. Alte raioane grav afectate sunt Florești, Strășeni, Ungheni, Telenești, Anenii-Noi, Edineț, Cimișlia, Cantemir, Sîngerei și Orhei.
„Gradul de afectare al fiecărui tip de cultură va fi stabilit ulterior, în baza actelor de constatare ale autorităților competente”, susține ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
Precizăm că, pe 19 iunie, va avea loc o ședință cu direcțiile agricole și cu reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații Excepționale (IGSU) pentru a realiza o primă raportare a situațiilor excepționale la nivel de raioane.
Amintim că, în urma precipitațiilor recente care au avut efecte variate în diferite regiuni ale țării, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a solicitat tuturor fermierilor afectați să contacteze primăriile locale.
Citește și: Fermierii afectați de intemperii sunt îndemnați să anunțe primăriile
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de instabilitate atmosferică și pe 14 iunie. Avertizarea va fi valabilă între orele 08:00 - 13:00.
Află și: Încă o zi cu instabilitate atmosferică. Codul Galben a fost prelungit
În urma precipitațiilor abundente și vântului puternic mai multe localități din centrul țării, dar și capitala au fost afectate.
Citește și: Foto | Copaci doborâți! Ploaia torențială a făcut ravagii în țară
Precizăm că, în luna iunie, pe teritoriul Republicii Moldova se prevăd cantități de precipitații apropiate de mediile anuale. Informațiile se conțin în perspectiva meteorologică publicată de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).
Recomandăm și: Ce temperaturi și precipitații se prevăd în iunie