Articole

Măceşele, o sursă de sănătate

Fructele acestui arbust popular sunt apreciate de sute de ani, pe tot mapamondul, pentru efectele lor terapeutice remarcabile. În China, fructele măceşului erau indicate în tratarea afecţiunilor digestive, iar în ţările Americii de Sud măceşele erau un leac sigur pentru afecţiunile musculare, la concurenţă cu ghimbirul. În timp, numărul afecţiunilor tratate cu măceşe a sporit considerabil. Fructele acestui arbust fac parte din familia trandafirilor, iar numele ştiinţific al măceşului (Rosa canina) a fost dat plantei de reputaţia sa de a vindeca muşcăturile de câine turbat.

Măceşele sunt un izvor de vitamina C şi, de aceea, specialiştii le recomandă ca fiind un medicament revigorant, care alungă oboseala intensă. Totodată, în compoziţia acestor fructe există şi alte substanţe active importante: vitaminele A, D, E, B1 (vitamina bunei dispoziţii), B2 (susţine organismul în acţiunile solicitante), K (implicată în procesele de coagulare a sângelui), minerale şi acizi graşi, care ajută la regenerarea pielii.

De aceea, băuturile preparate din măceşe, pe lângă faptul că sunt gustoase şi răcoritoare, au efecte terapeutice. Totodată, ceaiul combate anxietatea, greţurile, palpitaţiile, viermii intestinali şi creşte secreţia biliară, fapt care-l recomandă în afecţiunile ficatului. Mai mult, fiind foarte bogate în vitamina C (1500 mg/100), măceşele sunt un aliat de nădejde în creşterea imunităţii”.

Măceşele, remedii pentru artrită

Studii recente în rândul bolnavilor de artrită au dovedit efectul antiinflamator al pulberii de măceşe. Bolnavilor care li s-a administrat câte o linguriţă de pulbere de măceşe pe zi, li s-a îmbunătăţit simţitor starea de sănătate prin diminuarea durerilor şi şi prin ameliorarea mobilităţii articulaţiilor cu 25%, în comparaţie cu suferinzii de artrită care au urmat un tratament clasic. Un tratament similar s-a dovedit benefic şi în cazul osteoartritei.

Măceşele sunt benefice şi în cazul alergiilor

În acelaşi timp, datorită efectului antiinflamator, ceaiurile de măceşe, ca şi pulberea, sunt indicate în tratarea bronşitelor, astmului şi alergiilor. În aceste cazuri, tratamentul este mai blând, nu afectează mucoasa gastrică şi nu cresc riscul îmbolnăvirii de ulcer, în comparaţie cu unele antiinflamatoare clasice.

Măceşele, calmante şi antidepresive

Cu toate că infuzia de măceşe este energizantă, atunci când se administrează cu moderaţie, aceasta are efect calmant şi reduce puterea stresului. De asemenea, sub formă de infuzie, măceşele atenuează senzaţia de greaţă, durerile de cap, infecţiile urinare şi stările febrile. În acest caz, infuzia se prepară dintr-o linguriţă de fructe la o cană cu apă clocotită. Fructele se infuzează timp de 10-15 minute, apoi ceaiul se strecoară şi se bea.

Măceşele protejează inima

Substanţele antiinflamatoare şi antioxidanţii conţinuţi de măceşe joacă un rol protector pentru inimă şi pentru aparatul cardiovascular. Infuzia de măceşe ajută la scăderea tensiunii, reduce efectul colesterolului „rău” şi diminuează inflamaţia vaselor de sânge.

Măceşele vindecă muşcăturile de câine turbat

Din medicina populară se păstrează terapia cu măceşe în cazul muşcăturilor de câine turbat sau foarte agresiv. În acest caz, s-a constatat că remediile cu măceşe vindecă muşcăturile acestor patrupezi. După ce se dezinfectează şi se curăţă rana, se unge locul afectat cu un unguent preparat din gălbenele şi din decoct de măceşe: două linguriţe de unguent în amestec cu patru linguri de decoct. Tratamentul se repetă de mai multe ori pe zi. În paralel, zilnic, se consumă câte trei căni de infuzie de măceşe.

Măceşele sunt recomandate pentru afecţiunile digestive

Preparate tot sub formă de infuzie, măceşele sunt benefice în problemele de stomac: spasme, iritaţii, diaree, constipaţie şi în diferite boli intestinale.

Măcesele sunt aliatele siluetei

Datorită acizilor şi pectinei, măceşele au efect diuretic şi laxativ. De aceea, specialiştii au dovedit că aceste fructe sunt aliatele noastre sigure când vrem să scăpăm, repede, de povara câtora kilograme. Totodată, infuzia (câte trei căni pe zi) este benefică şi în afecţiunile renale sau în caz de constipaţie.

Măceşele ţin cancerul la distanţă

Gama de antioxidanţi, flavonoidele, polifenolii şi toate substanţele active din compoziţia măceşelor au capacitatea să prevină anumite forme de cancer. Teste de laborator, efectuate în mari laboratoare din lume, au constatat că, dintr-un grup 18 plante bogate în antioxidanţi, într-un clasament, măceşele ocupă primul loc, fiind urmate de păducel, de lămâie, de ceaiul verde şi de pătrunjel.

Măceşele, duşmanii virozelor

În perioada epidemiilor, infuziile de măceşe, la fel şi pulberea, se luptă cu viruşii şi combat efectele febrile. Se consumă câte trei ceaiuri pe zi, iar pulberea de măceşe două-trei linguriţe se poate adăuga în iaurt, în supe sau compoturi. Preventiv, se administrează câte un vârf de cuţit de pulbere sau de fructe uscate şi zdrobite, de mai multe ori pe zi.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!