Articole

Mierea în oale de lut - exclusiv pur moldovenesc

În ultimii ani sectorul apicol cunoaște un avânt la capitolul volume de producție, export și calitate. În Republica Moldova, unii producători n-o mai privesc ca pe un hobby, dar ca pe o afacere care se arată a fi destul de profitabilă.

Un drept exemplu sunt apicultorii Andrei Vrabii și Eduard Melnic. În 2015 ei au reușit să-și împlinească visul, cel de a lansa propria afacere, însă una mai deosebită decât celelalte.

,,Inițial am activat în Federația Rusă, apoi am decis să revin acasă și să creez un proiect propriu. Bunelul meu era apicultor și acest lucru m-a inspirat să deschid o afacere în domeniul dat. Cu timpul am găsit parteneri și am început a dezvolta prisaca. După ce a apărut mierea proprie, am început să testăm nivelul de caliate. Rezultatele au demonstrat că mierea noastră este de o calitate superioară și, astfel, am decis să nu o comercializăm într-o formă obișnuită, dar să facem ceva exlusiv, original. Ceva ce nu are nimeni”, relatează Eduard Melnic.

Astfel, a apărut mierea naturală, ambalată în oale din lut, marcate cu sigilii de ceară. Interiorul acestora este procesat la fel cu ceară, astfel mierea își va păstră proprietățile sute de ani și nu-și va pierde aroma specifică și gustul.

,,Am făcut studii în domeniul marketingului la Viena, Austria. Acolo am învățat că produsul poate fi de o calitate înaltă, însă ambalajul să fie prea simplu și invers, ambalaj deosebit, iar calitatea produsului nesatisfăcătoare. Noi am reușit să îmbinăm cu succes ambele segmente - produs de calitate înaltă și ambalaj atrăgător”, continuă Eduard Melnic.

Prisaca este amplasată în Bender, zona Gîrbovăț, și deține la moment 340 de familii de albine. Datorită amplasării reușite apicultorii extrag, în mare parte, miere monofloră, adică miere de salcâm, hrișcă și pălămidă. Eduard Melnic le descrie entuiziasmat pe toate:

,,Mierea de salcâm are o aromă deosebită și este extrem de dulce. Nu se cristalizează atât de rapid comparativ cu celelalte tipuri de miere naturale. Ea își menține structura lichidă mult timp. Mierea de pălămidă are efecte benefice asupra ficatului, iar mierea de hrișcă contribuie la sporirea imunității corpului uman și deține mult fier. Recent, compania noastră a realizat un act de caritate. Noi am donat câte un kilogram de miere de hrișcă personalului medical din orașul Fălești și Bălți.”

Apicultorii respectă toate cerințele și procesează doar mierea produsă de ei, nu colectează de la alți producători. Atitudinea serioasă față de propria afacere și munca asiduă a adus ca rezultat obținerea certificatului Kosher - act care confirmă că produsul este de o calitate înaltă și benefic sănătății umane.

,,Kosher - este cel mai înalt și strict control al calității. Pentru a verifica dacă respectăm regulile, ne-a vizitat o echipă de specialiști din Germania, care au asistat întreg lanț de producere a mierii, începând de la prisacă și până la ambalare. Prima condiție era că la distanță de 5 km de prisaca noastră să nu fie nimic (sate, construcții sau ferme). Respectarea normelor sanitare severe. Dacă ai gustat din miere, lingura dată nu se mai utilizează repetat chiar dacă o speli de câteva de ori. Apoi, dacă de la lucrător miroase a fum de țigară sau parfum, în momentul respectiv este trimis acasă, a menționat Eduard Melnic.

Pentru acest an apicultorii și-au planificat o serie de activități și deplasări, însă pandemia le-a amânat forțat pe toate. Au fost invitați să participe la o ulterioară ediție a concursului „London Honey Awards” și, totodată, sunt așteptați cu nerăbdare în Federația Rusă, unde li se oferă gratuit spațiu pentru a comercializa mierea proprie.

,,Carantina nu ne-a înfluențat atât de grav afacerea. Desigur legăturile comerciale cu piața rusă și europeană au fost sistate. Însă, am găsit o soluție foarte reușită. Am început să promovăm mierea pe cale on-line. Accesăm diverse rețele sociale pentru a arăta produsul nostru și ne bucurăm că ne expediază comenzi. Noi nu am mizat pe piața internă, căci oamenii nu-și pot permite să cumpere la prețul pe care îl cerem, chiar dacă este un preț argumentat pornind de la faptul că mierea pe care o comercializăm este de calitate înaltă, certificată. Însă, acum situația este una diferită, căci zilnic primim apeluri din toate regiunile Republicii Moldova. Deținem un stoc care a fost pregătit pentru Federația Rusă și UE și, ne bucurăm că aceste rezerve sunt comercializate cu succes aici pe piața locală.”, a conchis Eduard Melnic.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!