Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a mers ieri, în raioanele Criuleni și Dubăsari, pentru a se întâlni cu agricultorii și a discuta despre situația din sector și acțiunile de suport din partea statului.
În prima jumătate a zilei, ministrul a purtat discuții cu administrația și agricultorii din raionul Criuleni. Agenții economici din regiune au subliniat că problemele cu care se confruntă sunt similare cu cele ale agricultorilor din întreaga țară, referindu-se la creditele bancare, impozitele, arenda în agricultură, lipsa stațiilor de irigare. De asemenea, ei au menționat că roada medie a producției de grâu recoltată în anul curent, în raion, este de circa 1, 4 tone la hectar.
La întrebările agricultorilor cu referire la acțiunile de suport din partea statului, oficialul a menționat mijloacele financiare alocate de Guvern pentru a diminua consecințele calamităților natural, s-a referit la discuția cu băncile comerciale și disponibilitatea acestora de a reeșalona creditele, a vorbit despre faptul că producătorii pot utiliza mijloacele financiare acumulate în conturile TVA pentru achitarea impozitelor salariale, precum și pot beneficia de credite pentru care statul va acoperi dobânda prin fondul de subvenționare. De asemenea, ministrul a precizat că MADRM a inițiat elaborarea unui Program național de dezvoltare a sistemelor de irigare din țară, prin revitalizarea lacurilor, iazurilor, iar în perioada următoare va fi aprobat Regulamentul privind utilizarea apelor subterane, pentru a facilita accesul la agricultorilor la sursa de apă.
Totodată, la subiectul condițiile și beneficiarii de compensații, ministrul Ion Perju a precizat:
„De compensații pentru secetă vor beneficia toți agricultorii care au înregistrat pierderi mai mari de 60% și care vor prezenta cererile la AIPA. Lista beneficiarilor va fi publică, pe site-ul AIPA și al ministerului”.
În a doua jumătate a zilei, ministrul s-a deplasat în raionul Dubăsari, unde la fel a discutat cu agricultorii despre consecințele calamităților naturale.
„Pentru un hectar reînsămânțat, Guvernul va oferi 1080 lei, drept compensație. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiță – 1400 lei. AIPA recepționează cererile și dosarul de solicitare a subvențiilor. Data limită de depunere a dosarelor pentru a beneficia de compensație este 18 septembrie curent. Vom stărui asupra transparenței totale, listele beneficiarilor vor fi publice. După evaluarea culturilor de grupa a II-a vor fi oferite alte surse financiare, în sumă totală de 100 mln. In context, discutăm cu partenerii de dezvoltare ca să identificăm și alte surse financiare de suport”, a comunicat ministrul la întrevederea de la Coșnița.
Totodată, oficialul a subliniat că evaluarea pagubelor are loc obligatoriu, înainte de recoltare.
Agricultorii adunați la Coșnița au abordat și subiectul termenilor de vânătoare pentru sezonul 2020-2021, speciile de animale permise pentru vânătoare, în contextul în care mistreții le distrug suprafețele de porumb.