Articole

Ministrul Ion Perju: „Vom impune acțiuni drastice, vor fi vizați toți cei implicați în activitățile silvice”

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a convocat pe 24 februarie o ședință de lucru cu reprezentanții Agenției Moldsilva și responsabilii ocoalelor silvice din țară, drept rezultat al vizitei în raionul Hâncești. În cadrul ședinței, Ion Perju a avertizat angajații din domeniul silviculturii să manifeste o atitudine responsabilă și profesionistă în domeniu și să nu întreprindă acțiuni ilegale, în caz contrar vor fi sancționați conform legislației în vigoare. 

„După vizita de duminică în raionul Hâncești am considerat important să ne revedem în acest format. Vă avertizez că nu voi admite și nu voi mai tolera iresponsabilitatea, neprofesionalismul și neglijența în ramura silviculturii. La venirea în funcția de ministru, am stabilit un șir de priorități - una dintre acestea a fost și rămâne combaterea defrișărilor ilicite de pădure, dar și sporirea suprafețelor împădurite. Din păcate, constat că eforturile sunt insuficiente în direcția respectivă. Faptul că nu afișez public ceea ce observ și cunosc, nu înseamnă că problema respectivă este lipsită de interes din partea mea personală și a instituției pe care o conduc”, a menționat ministrul Ion Perju.

Potrivit MADRM, în cadrul ședinței ministrul a solicitat informația actualizată privind situația la zi pe fiecare ocol silvic, fiecare defrișare planificată, precizând că va fi modificată și legislația în domeniu: „Vom schimba viziunea și vom modifica și Codul Silvic, astfel, încât să admitem doar tăieri ce contribuie la regenerarea pădurilor. Vom discuta și cu partenerii de dezvoltare pentru a dezvolta capacitățile instituționale și a spori activitățile de plantare și împădurire”.

Ministrul a solicitat tuturor responsabililor din domeniul silviculturii să manifeste o atitudine responsabilă și profesionistă în domeniu și să nu întreprindă acțiuni ilegale,  dar să își canalizeze eforturile în contracararea defrișărilor ilicite și să manifeste o colaborare eficientă cu instituțiile abilitate ale statului, în special cu organele de drept și anticorupție.  

„Stimați angajați ai Moldsilva, faceți public planul anual de acțiuni de sporire a suprafețelor împădurite. Vă îndemn să informați mai mult publicul despre măsurile de sanitărie silvică, ca oamenii să nu confunde acțiunile planificate în beneficiul fondului silvic cu tăierile ilicite. Vom impune acțiuni drastice, vor fi vizați toți cei implicați în activitățile silvice”.

În context, directorul Agenției Moldsilva, Dumitru Cojocaru, a explicat că noul concept al Codului Silvic este în etapă de definitivare, a vorbit despre informațiile apărute în spațiul public privind tăierile ilicite, a spus că în continuare va pleda pentru înăsprirea pedepselor pentru tăierile ilicite, dar și pentru revenirea la situația când inspectorii „Moldsilva” aveau și calitatea de agenți constatatori, ceea ce făcea mult mai eficientă lupta cu deficiențele din ramura silvică.

La finalul ședinței ministrul a precizat că asemenea ședințe în format extins vor fi convocate periodic. 

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!