Articole

Modele de adăposturi pentru porci: cum le construim și unde le amplasăm

Adăpostul pentru porci trebuie să asigure o izolare corespunzătoare, să fie ventilat pentru a menține un mediu adecvat în privința temperaturii, curenților de aer, condenării vaporilor, nivelului particulelor de praf, a amoniacului etc. pe tot parcursul anului.

Construcțiile de adăpost  pentru porci în gospodărie pot fi destinate pentru a participa direct în procesul de producție (maternitate, creșă, tineret, îngrășare) sau pentru a sprijini procesul de producție (filtru sanitar, atelier mecanic, abator etc.).

Modele adăposturi pentru porci: principalele condiții de luat în seamă

Adăposturile sau cotețele trebuie să asigure o bună capacitate de adăpostire pentru animale. Apoi, să permită folosirea intensivă a spațiului construit pentru creșterea unui număr mare de animale pe unitate de suprafață. Să asigure condiții pentru realizarea unei producții maxime de carne pe metru pătrat construit.

Pardoselile adăposturilor de porci trebuie să fie rezistente la acțiunea de ramat, scormonit, la călcat precum și la acțiunea urinei, să fie perfect drenabile și să se poată spăla cu jet de apa și cu o dezinfectare eficientă.

Boxele animalelor, ușile, grilajele și utilajele, inclusiv suprafețele vopsite nu trebuie să conțină compuși chimici dăunători.

Dimensiunile boxelor trebuie să permită porcilor să stea liberi, în picioare sau se întindă confortabil pe jos, să permită mișcarea pentru activitățile musculare necesare membrelor, gâtului.

Ușile trebuie să se închida etans și să fie astfel dimensionate și așezate încât să permită intrarea lejeră a animalelor, fără să producă rănirea acestora.

Interiorul adăposturilor nu trebuie să aiba muchii ascuțite, proeminente, cuie, sârme etc.

Spațiul de adăpost destinat porcilor, crescuți în boxe colective, trebuie să țină cont de următorii factori:

  • mărimea lotului de animale;
  • vârsta și dezvoltarea corporală;
  • mărimea frontului de furajare;
  • construcția pardoselei;
  • temperatura mediului.

Spațiul acordat lotului trebuie să asigure posibilitatea de odihnă pentru toți porcii în același timp. Nivelul zgomotelor de asemenea trebuie să fie minim.

Cu ce construim adăposturile pentru porci

Fundațiile se execută de regulă din materiale locale, la adâncimea de îngheț specifică zonei geografice. La adăposturile de porcine la care evacuarea dejecțiilor se face hidraulic, prin canale care trec în exterior pe sub fundație, acestea trebuie să fie bine etanșate pentru a nu permite infiltrații.

Structura de rezistență a adăpostului poate fi realizată din stâlpi de beton armat sau din metal. Stâlpii structurii de rezistență trebuie să permită utilizări multiple, inclusiv pentru amenajarea interiorului. În fermele mici și mijlocii, cu adăposturi de tip gospodăresc, partea de susținere se execută din zidărie de cărămidă, iar structura de rezistență a acoperișurilor din lemn.

Acoperișul trebuie să fie termoizolant, pentru a reduce supraîncălzirea din adăpost pe timp de vară, să mențină căldura interioară pe timp de iarna și să nu permită condensarea vaporilor și formarea picăturilor de apă. Termoizolarea se poate face cu vată minerală, plăci de polistiren expandat, plăci de PFL poros etc.

Pereții trebuie și ei să fie termoizolați și să nu permită condensul. Se pot executa din zidărie de cărămidă, blocuri sau panouri de BCA.

Tot legat de modele adăposturi pentru porci – merită să aducem în discuție și ușile și ferestrele. Acestea trebuie să se închidă etans pentru a reduce pierderile de căldură și pentru a diminua la maxim curenții de aer. Curenții de aer trebuie dirijați mai degrabă spre plafon.

Pardoselile reprezintă elementul de construcție cel mai important, cu care animalul este permanent în contact. Se folosesc fie pardoseli continue fie de grătar.

Pardoseala continuă este utilizată frecvent în fermele mici și mijlocii:

  • stratul de bază, de egalizare și asigurare a pantei, este format de obicei din pământ;
  • stratul de rupere a capilarității se realizează din nisip sau pietriș;
  • stratul de izolare termică, format din granolit sau zgură;
  • stratul de suprafață se realizează din beton, cimet rolat, asfalt sau cărămidă.

Pardoselile de grătar se folosesc în fermele cu efective mai mari și au rolul de a permite căderea dejecțiilor direct în canalul colector cu evacuare hidraulică sub pardoseală.

Padocurile, neglijate în fermele mari, sunt de mare importanță în fermele mici și mijlocii. De regulă, cu excepția adăposturilor pentru scroafele în fătare – alăptare, se pot utiliza padocuri pentru toate categoriile de porcine. Acestea se practică pentru fiecare boxă în parte la adăposturile organizare interioară pe două rânduri.

Padocurile sunt betonate, cu pantă de scurgere spre canalul colector, cu pereții despărțitori metalici între compartimente și cu umbrar pentru protejare pe timp de vară.

Modele de adăposturi pentru  porci: amplasarea și orientarea

Pe lângă construcția propriu-zisă, foarte importante sunt și amplasarea și orientarea adăposturilor. Se vor evita terenurile mlăștinoase sau care rețin apă.

Terenul trebuie să fie stabil și salubru, să aibă o pantă naturală de 0,5 – 2% spre sud, sud-est sau sud-vest, pentru a asigura scurgerea apelor și svantarea rapidă, să fie însorit și ferit de inundații, iar apa freatică să fie la cel puțin 0,5 m adâncime. Bineînțeles, este important ca ferma să aibă o sursă de apă, capacitatea de a produce nutrețurile etc.

Din punct de vedere al orientării adăposturilor, acestea trebuie protejate de vânturile dominante din zonă. Astfel, în regiunile unde predomină crivățul, adăposturile care au ferestre pe ambele părți trebuie orientate cu axul lung în direcția NNE-SSV. Pe peretele orientat spre NNR nu se recomandă deschideri (uși și ferestre).

Adăposturile care au uși și ferestre numai pe un singur perete longitudinal se orientează cu axul lung pe direcția E-V. Se favorizează astfel pătrunderea unei cantități mai mici de căldura pe timp de vară și o mai bună luminozitate și încalzire pe timp de iarnă.

Sursa:cultivaprofitabil.ro

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!