Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat, pe 11 martie, în cadrul Consiliului de Securitate că fără o ''acţiune imediată'', ''milioane de persoane'' sunt expuse la ''foamete şi moarte'' în întreaga lume, din cauza schimbărilor climatice și pandemiei, care au accentuat riscul răspândirii foametei pe tot globul.
''Mesajul meu este simplu: dacă nu hrăniţi oamenii, hrăniţi conflictele. Foametea şi foamea nu mai sunt o chestiune de lipsă de alimente. Acum sunt în mare parte fabricate de om - şi folosesc termenul în mod deliberat'', a precizat responsabilul ONU, potrivit căruia ''în secolul XXI nu este loc de foamete''.
Secretarul general al ONU a reamintit că ''la sfârşitul anului 2020, peste 88 de milioane de oameni sufereau de foame acută din cauza conflictelor şi a instabilităţii - o creştere de 20% într-un an''. Proiecţiile pentru 2021 indică o continuare a acestei tendinţe înspăimântătoare'', a avertizat el, notând că aceste studii ''arată o intensificare şi extindere a crizelor foamei în Sahel şi Cornul Africii şi accelerarea lor în Sudanul de Sud, Yemen şi Afganistan''.
''Pentru a preveni o catastrofă pentru 34 de milioane de femei, bărbaţi, fete şi băieţi'' ONU şi agenţiile sale au lansat un apel la ''mobilizare urgentă'' pentru a furniza ''5,5 miliarde de dolari de resurse suplimentare'', a spus Antonio Guterres.
El a anunţat crearea la Organizaţia Naţiunilor Unite a unei ''echipe speciale la nivel înalt pentru prevenirea foametei'', la care vor contribui reprezentanţi ai Programului Alimentar Mondial (PAM) şi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!