Sistemele de agricultură intensivă super-eficiente, producerea și căutarea de alimente ieftine vor declanșa prăbușirea micilor ferme de familie, a avertizat prințul de Wales. Fără fermele mici, de familie, se frânge coloana vertebrală a comunităților rurale.
Într-un interviu acordat programului Today al BBC Radio 4, prințul Charles (în foto) a spus că dispariția fermelor mici, de familie ar „frânge coloana vertebrală a comunităților rurale din Marea Britanie”.
Prințul a spus că, în urmă cu aproximativ 35 de ani, și-a propus să arate cum agricultura poate produce alimente nutritive în mod durabil, fără a distruge solurile. Dar, de-a lungul anilor, a urmărit cu o îngrijorare din ce în ce mai mare că multe dintre „peisajele prețioase ale țării au fost încet diminuate în numele eficienței”.
Daunele aduse sistemelor naturale de care depinde națiunea trebuie inversate, a spus el, adăugând: „Trebuie să punem natura înapoi în centrul ecuației”.
El spune că felul în care este produsă mâncarea are un „impact direct asupra capacității Pământului de a ne susține, ceea ce are un impact direct asupra sănătății umane și asupra prosperității economice”.
Dar abordarea noastră actuală va duce la un „punct mort” dacă nu luăm în considerare „costurile ascunse” ale agriculturii super-eficiente, cum ar fi deteriorarea solurilor și cursurilor majore de apă, emisiile care se adaugă încălzirii globale și creșterii sociale și economice, un cost mare pentru comunitățile locale.
„Faptul că aceste costuri sunt ascunse, ne încurajează să le ignorăm”, a spus prințul Charles.
”Dacă Marea Britanie dorește să producă alimente sănătoase și durabile, trebuie să sprijine o diversitate de ferme care să o ajute să facă „schimbarea profundă și rapidă pe care criza o cere”.
El a adăugat că, deși nu s-au schimbat prea multe în ultimii 35 de ani, el a fost „din ce în ce mai încrezător” că Marea Britanie poate realiza tranziția, mai ales atunci când va întâlni următoarea generație de fermieri.
Amintindu-și de recenta deschidere a FarmED, un nou centru pentru agricultură și educație alimentară în Cotswolds, prințul a spus în timp ce mergea pe câmpuri „a devenit clar că există mulți fermieri care au identificat acum cum putem produce alimente sănătoase într-un mod viabil ”.
Măsurile pentru a realiza acest lucru includ bovinele crescute pe pășuni permanente, importanța construirii fertilității solului și scheme naturale de gestionare a inundațiilor, despre care prințul a spus că sunt, de asemenea, de „importanță vitală” pentru captarea carbonului.
„Dacă regenerăm solurile degradate din întreaga lume, am putea capta până la 70% din emisiile de carbon ale lumii. Deci, vedeți, agricultura poate juca un rol important în protejarea planetei” a spus prințul.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!