Criza provocată de COVID-19 schimbă regulile privind fluxurile de mărfuri. Există state care impun restricții la export, pentru altele s-au redus piețele de desfacere. Fermierii francezi cer Comisiei Europene ajutor pentru a preveni o reducere drastică a prețurilor produselor agricole.
Franța. Fermierii francezi cer Comisiei Europene să intervină pe piața agricolă
Producătorii și parlamentarii europeni francezi solicită Comisiei Europene crearea de stocuri de produse agro-alimentare, astfel încât să se evite scăderea prețurilor sau chiar distrugerea unor produse agricole de către fermieri cu scopul de a susține prețurile.
Unele produse agricole vor fi în curând excedentare, deoarece nu pot fi transportate sau vândute.
„Este urgent și esențial ca Europa să accelereze stabilirea stocurilor de alimente, așa cum este prevăzut în reglementările europene”, a transmis europarlamentarul socialist francez Eric Andrieu într-un comunicat public.
Închiderea piețelor alimentare în Franța, măsură decisă în data de 23 martie a.c. de către autorități, a stopat distribuirea multor produse proaspete, în timp ce închiderea restaurantelor din majoritatea țărilor europene a dus la pierderea unor piețe importante pentru producția franceză.
Această situație duce la pericolul prăbușirii prețurilor pentru anumite produse alimentare.
Deocamdată, Comisia Europeană nu a anunțat nicio măsură specifică, chiar dacă există deja mecanisme legale, a subliniat FNSEA, cea mai importantă uniune de fermieri francezi.
„Instrumentele există, organizarea comună a piețelor produselor agricole oferă mai multe mecanisme pe care Comisia Europeană le poate activa în caz de dezechilibre grave ale pieței. Acesta este, din păcate, cazul situației actuale”, a declarat organizația FNSEA, într-un comunicat de presă.
Însă, livrările de grâu au atins, luna trecută, cel mai înalt nivel pentru luna martie din ultimii 10 ani, exportatorii răspunzând cererii rapide de pe piețele internaționale, în ciuda problemelor logistice cauzate de epidemia de coronavirus. De la începutul sezonului (1 iulie 2019) și până în data de 1 aprilie a.c., Franța a livrat pe piețele non-UE peste 8 milioane de tone de grâu. Alături de piețele de desfacere tradiționale, din Africa de Nord, o destinație importantă pentru grâul francez a fost, în sezonul curent, China, către care a livrat aproximativ un milion de tone.
Ucraina. Decizie de reducere a exporturilor de cereale
Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de grâu, și-a micșorat exporturile de cereale la 14.000 de tone pe zi în aprilie, de la 44.000 de tone în martie, pentru a asigura aprovizionarea internă, a declarat marți ministrul ucrainean al economiei, citat de Reuters.
Exporturile ucrainene de grâu din porturile maritime s-au redus la aproape 138.000 de tone în săptămâna 28 martie – 3 aprilie, față de 277.000 de tone cu o săptămână în urmă, conform datelor preliminare ale companiei de consultanță APK-Inform.
Cu toate acestea, exporturile totale de cereale în perioada respectivă au crescut laaproximativ un milion de tone, de la 845.000 tone cu o săptămână în urmă, datorită livrărilor mai mari de porumb. APK-Inform a declarat că exporturile ucrainene de cereale de săptămâna trecută au inclus 796.000 de tone de porumb și 88.000 de tone de orz.
Procesatorii ucraineni au cerut luna trecută guvernului să limiteze exporturile de cereale și de produse conexe pentru a stabiliza prețul pâinii pe piața locală, în cazul răspândirii coronavirusului. Ministerul Economiei a declarat că va controla transporturile de export de grâu și va fi de acord cu comercianții în privința unui volum maxim pentru export.
Cel mai mare sindicat al comercianților din țară, UGA, a declarat că a fost de acord să limiteze exporturile de grâu la 20,2 milioane de tone în sezonul 2019/2020.
Exporturile de grâu au ajuns la aproximativ 18 milioane tone în data de 3 aprilie, comparativ cu 11 milioane tone la aceeași dată din 2019.
Potrivit APK-Inform, prețurile medii ale grâului alimentar (12,5%) din Ucraina aucrescut cu aproape 4 dolari pe tonă în ultima săptămână, la 219 dolari – 222 dolari pe tonă FOB Marea Neagră.
Ucraina a recoltat 75,1 milioane de tone de cereale în 2019, un volum record, față de 70 de milioane în 2018, și ar putea exporta, conform estimărilor oficiale, 52 – 55 milioane tone de cereale în acest sezon.
Uniunea Economică Euroasiatică. Plan comun privind interzicerea exporturilor anumitor produse
Comisia Economică Euroasiatică (CEE), organismul de reglementare al Uniunii Economice Euroasiatice (UEE), care include Armenia, Belarus, Kazahstan, Rusia, a decis, la 31 martie 2020, interzicerea exporturilor pentru mai multe produse alimentare, în special semințe de floarea soarelui și boabe de soia. Interdicția de export va intra în vigoare la data de 12 aprilie 2020 și va dura până la 30 iunie 2020, informează portalul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii (USDA).
Canada și Statele Unite ale Americii. În SUA, producătorii de lapte, primii loviți
Carantina obligatorie impusă de criza de coronavirus pentru lucrătorii străini sezonieri ar putea afecta producția de legume și fructe din Canada, în acest an, iar problemele de călătorie legate de pandemie ar putea, de asemenea, să-i lase pe fermierii americani cu mai puțini lucrători decât de obicei, transmite Reuters. Lucrătorii străini sunt esențialipentru producția agricolă din ambele țări, unde muncitorii locali scapă de munca fizică grea și de salarii mici.
În Canada, unde fermele se bazează pe 60.000 de lucrători străini sezonieri, sosirile lor sunt întârziate de restricții la frontieră. Odată ajunși, guvernul federal cere ca aceștia să fie izolați timp de 14 zile cu salariu, fără să muncească. În Statele Unite, aproape 250.000 de lucrători vin din străinătate, majoritatea din Mexic, pentru a participa la recoltarea fructelor și legumelor în fiecare an.
În Statele Unite, industria de lactate a suferit mari perturbări pe lanțul de aprovizionare, pe fondul pandemiei coronavirusului care împiedică producătorii de lapte să livreze produsul pe piețe. Închiderea în masă a restaurantelor și școlilor a impus o schimbare bruscă. Afacerile în domeniul produselor lactate au fost afectate mai puternic și mai devreme decât cele din alte domenii agricole, deoarece produsele, cum ar fi laptele, nu pot fi înghețate, precum carnea, sau blocate într-un siloz, precum cerealele.
Alte sectoare din domeniul alimentar se lovesc de întreruperi, întrucât restricțiile de călătorie limitează forța de muncă necesară pentru plantarea, recoltarea și distribuirea fructelor și legumelor, iar o lipsă de containere frigorifice și de șoferi de camioane au încetinit transportul de produse.
Brazilia. Comerțul cu fructe, în scădere
Producătorii brazilieni de fructe tropicale, inclusiv mango și papaya, resimt scăderea cererii europene pe fondul crizei coronavirusului. Cea mai mare parte din producția de fructe braziliene poate fi redirecționată către piața autohtonă, însă obiectivul Asociației locale Abrafrutas de a exporta fructe în valoare de peste un miliard de dolari în 2020, în creștere de la aproximativ 860 milioane de dolari anul trecut, va fi ratat.
Uniunea Europeană este principala destinație a fructelor braziliene. Țările membre UE cumpără 60% din fructele Braziliei, în timp ce Statele Unite achiziționează 18%. „Există o scădere a comenzilor din cauza cererii mai mici,” a declarat Jorge de Souza, manager pentru proiecte și promovare internațională la Abrafrutas.
Consumatorii manifestă o preferință pentru fructele cu o durată de viață mai lungă, afectând cererea de export pentru produse precum papaya, una dintre cele 10 fructe exportate din Brazilia, explică sursa citată. Souza consideră că Europa se va îndrepta din nou spre Brazilia pentru aprovizionările cu fructe, pentru că oferta internă pe piața europeană ar putea să se reducă, în contextul deficitului de forță de muncă de pe continent.
Vietnam. Exportul de orez, limitat
Ministerul Industriei și Comerțului din Vietnam a solicitat guvernului să reia exporturile de orez, dar să limiteze volumul la 800.000 de tone pentru aprilie și mai. Volumul va fi cu 40% mai mic decât în perioada corespunzătoare a anului trecut. 400.000 de tone vor fi exportate în aprilie.
Planul Ministerul Industriei și Comerțului așteaptă aprobarea guvernului, care a anunțat pe 25 martie a.c. interdicția de a semna noi contracte de export de orez pentru a asigura aprovizionarea internă.