Агроменеджмент

Самое интересное за неделю с 25 по 31 октября

TASS: Prețul gazului rusesc pentru Moldova ar putea crește la 500-600 de dolari
Prețul gazului rusesc pentru Moldova în baza unui nou contract cu Gazprom ar putea crește la 500-600 de dolari la 1.000 de metri cubi.
Detalii.

Planul Guvernului: Câmpii fotovoltaice și export de energie electrică
Guvernarea de la Chișinău are planuri mari în privința producerii de energie electrică. Și asta pentru că în prezent țara noastră se confruntă cu o criză majoră în domeniul energetic, iar energia electrică este cumpărată din exterior.
Detalii

Experții prognozează un an greu pentru agricultori: Ce spune Ministerul
Seceta din ultimele luni le dă mari bătăi de cap agricultorilor. Fermierii care au semănat deja grâu de toamnă sunt cei mai afectaţi.
Detalii.

Soia - „planta minune”, cultivată de Valeriu Prașcă
În timp ce tot mai mulți tineri își fac bagajele și pleacă peste hotare în căutarea unui viitor mai bun, alții vor să demonstreze că succesul poate fi construit și acasă, dacă la temelie stau munca și ambiția. Asemenea idealuri îl caracterizează și pe Valeriu Prașcă, un agricultor în vârstă de 33 de ani, care deține peste o sută de hectare de terenuri agricole în nordul țării: de la livezi cu mere până la plantații cu cartofi, ceapă sau soia.
Detalii.

Демонстрационный участок подсолнечника компании WeTrade в агрохозяйстве GȚ «Ghimpu Corneliu Gheorghe».
Уборка подсолнечника, равно как и других полевых культур второй группы, в текущем году во многих агрохозяйствах Молдовы осуществлялась в довольно напряженном режиме, обусловленном специфическими погодными условиями (обилие осадков, медленный добор суммы эффективных температур, позднее и почти одновременное созревание сельхозкультур). Уборка подсолнечника в хозяйстве GȚ «Gimpu Corneliu Gheorghe» тоже была увязана с логистическими возможностями хозяйства.
Читайте заключительный этап: "Уборка, результаты и выводы. Октябрь 2021".

A N U N Ț cu privire la depunerea cererilor privind emiterea deciziei Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru înregistrarea GAL-urilor
Începând cu data de 26 octombrie 2021, se anunță lansarea procesului de depunere a cererilor privind emiterea Deciziei pentru înregistrarea grupurilor de acțiune locală, în calitate de persoane juridice, în temeiul Legii nr. 50/2021 cu privire la grupurile de acțiune locală și în conformitate cu prevederile Regulamentului privind procedura de examinare a condițiilor de înregistrare a grupurilor de acțiune locală, aprobat prin Ordinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare nr. 29 din 21 octombrie 2021.
Detalii.

Oleg Tîrsînă: ”Prețul nucilor este mai mare decât anul trecut”
Țara noastră se află pe locul 5 în lista celor mai mari exportatori de nuci, iar în 2020, volumul exporturilor a fost de 12,7 mii de tone. Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, ne-a comunicat că în acest an recolta este mai bună decât anul trecut în plantațiile în care tratamentele au fost aplicate la timp. Însă expertul recunoaște că au fost sesizate cazuri unde de pe suprafețe întregi de livadă abia de au fost recoltate câteva tone de nuci, motivele fiind încă greu de precizat.
Detalii

Dinu Tudos: ”Nu avem unde să ne vindem peștele din motiv că sunt tone aduse de contrabandă sau obținute prin braconaj”
Dinu Todos din satul Andrușul de Sus, raionul Cahul gestionează o suprafața de 200 de hectare, pe circa 20 ha crește struguri, soiuri tehnice și de masă, iar în rest, câmpurile sunt pline de cereale, în special grâu, porumb și floarea soarelui. De asemenea, fermierul se poate lăuda cu un pește crescut sănătos în iazul care se întinde pe 12 ha, însă care este greu de vândut din motiv că peștele adus din import sau cel prins prin braconaj abundă piețele locale.
Detalii.

Avalanșă de scumpiri în Moldova: Cum le fac față moldovenii
Prețurile la produsele alimentare au crescut, iar la piață se poate face cel mai ușor un studiu de caz pentru a afla cum fac față moldovenii valurilor de scumpiri.
Detalii.

Vasile Cucu: ”Tehnologiile Apicole oferite de noi vor spori productivitatea familiilor de albini”
Doi prieteni, Vasile Cucu și Nicolae Sîngereanu din satul Zorile, raionul Orhei, mai în glumă, mai în serios, au pornit o afacere în anul 2013, în apicultură, cunoscută acum cu numele de Bio Honey. Dețin circa 500 de stupi în trei locații diferite, însă la fel de pitorești în satele Vatici, Cucuruzeni și Zorile.Tinerii și-au pus în plan un rebranding, căci au acumulat o anumită experiență și vor să o transmită și altor apicultori din țară.
Detalii.

Акция от компании WeTrade!
Только в период с 1 по 30 ноября, при покупке 100 литров ECOSTERN® вы получаете 5 посевных единиц кукурузы Porumbeni 461
Детали предложения

Deputații au votat anularea secretului offshore: Ce prevede proiectul
Inițiativa legislativă care urmărește anularea ”secretului offshore” a fost aprobată astăzi, 28 octombrie, în lectură finală, cu votul a 74 de deputați.
Detalii.

Ala Nichita: ”Iurceneanca - aurul din farfuria consumatorilor noștri”
Soții Ala și Serghei Nichita au pus pe roate o afacere bazată pe creșterea și prelucrarea porumbului, cumpărând o moară. Din 2002, de când și-au înființat compania, au pus mult suflet și eforturi colosale pentru a oferi consumatorilor un produs de calitate, de la făina, ulei și tărâțe de porumb, toate cunoscute sub numele brandului ”Iurceneanca”.
Detalii.

VIDEO: Un sat din Ialoveni a înflorit la propriu: Oamenii au plantat crizanteme
Satul Suruceni din raionul Ialoveni a înflorit la propriu. Deja al doilea an, autorităţile locale organizează plantarea florilor în scuarurile din faţa primăriei şi casei de cultură, precum şi în spaţiile de pe marginea principalelor străzi ale satului.
Detalii

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!