В Молдове

Se interzic tăierile de păduri, dar se exportă ilegal bușteni din stejar în China

Deși fondul forestier al țării noastre este mai sărac în comparaţie cu alte ţări, containere întregi cu bușteni din stejar din Moldova sunt exportate ilegal în China. Declarațiile au fost făcute de liderul partidului "Democrația Acasă“, Vasile Costiuc, în cadrul emisiunii Dreptul la Replică de la Știri.md.

Potrivit lui Costiuc, moratoriul la tăierea pădurilor ar duce la faliment mai multe întreprinderi din Moldova.

"Dacă luăm statistica cât lemn se prelucrează în Republica Moldova este la limita de jos, însă exportăm ilegal containere cu bușteni din stejar în China. Din acești bușteni, se face mobilă super-scumpă. E adevărat că pădurea trebuie protejată, însă acest moratoriu înseamnă interzicerea oricărui tip de tăiere, ceea ce înseamnă că multe companii din țară trebuie să dea faliment.

Activistul susține că decizile care se iau, urmăresc să genereze profit imediat, pe când partea ecologică nu este luată în calcul, riscăm ca țara să se transforme într-un pustiu pe viitor.

”Noi avem mai multe instituții care trebuie să ancheteze tăierile ilicite. Lemnul necontabilizat este vândut cu bani cash. În pădure a rămas lemn necontabilizat, lemn nemarcat, casa neagră a pădurilor constituind 200 milioane de lei. Anual, în Moldova se fură 200 milioane de lei din lemnul negru, iar 127 milioane de lei e lemnul marcat oficial", a explicat Costiuc.

În Republica Moldova ar urma instituirea unui moratoriu asupra recoltării maselor lemnoase. Moratoriul urmează să fie instituit pentru o perioadă de 3 ani și are drept scop stoparea tăierilor masive ilicite a pădurilor și conservarea resurselor naturale epuizabile.

La fiecare oră, în Moldova se taie câte trei hectare de pădure, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS), iar zilnic în ţara noastră se defrişează 73 de hectare forestiere. Potrivit Agenţiei „Moldsilva”, mai puţin de 13% din suprafaţa totală a Moldovei este acoperită cu păduri.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: stiri.md
обратно к списку