Articole

Seră îngropată în pământ: cum să cultivi legume și iarna

Sera îngropată în pământ sau, cum li se mai spune, serele subterane, sunt un mijloc excelent de a cultiva legume chiar și iarna, când temperaturile exterioare sunt negative. Construcția nu este una complicată și nici scumpă. Costă circa 300 de euro și o puteți găsi la diferite magazine.

Sera pe care dorim să v-o prezentăm este de tipul Walipini, acesta fiind un cuvânt care în indiana înseamnă chiar „loc călduros”. Din punct de vedere al dimensiunilor sera îngropată are 6 metri lațime și 24 de metri lungime.

Cei care au dezvoltat prototipul acestei sere sunt niște cercetători de la o fundație non-profit care au ca scop dezvoltarea agriculturii sustenabile.

Sera se regăsește la aproximativ un metru jumatate sub pământ. În România există cel puțin un agricultor din Buzău care a încercat această metodă și se declară mulțumit, reușind să producă și în timpul iernii tomate.

Cum funcționează sera îngropată în pământ

Cu siguranță, prima întrebare pe buzele cititorilor este cum funcționeaza această sera subterană. Conform proiectanților ei, lumina solară din timpul zilei încălzește acoperișul rămas la suprafață, care este compus dintr-o folie de plastic.

Această căldură este apoi depozitată în pereții laterali construiți din pământ, iar încăperea cu plantele va beneficia astfel de o temperatură constantă chiar și pe parcursul nopții.

Aveți posibilitatea să cultivați în miezul iernii roții, salată, ardei, varză, ceapă verde ori broccoli.

Cum construim o seră îngropată în pământ

Realizarea unei sere subterane trebuie să înceapă cu dreptul, și anume cu poziționarea acesteia într-un loc în care soarele este prezent pe tot parcursul zilei. Se vor evita locurile umbroase, deoarece căldura acestei sere se bazează tocmai pe razele solare.

A doua etapă importanta în construcția serei se referă la săparea groapei în care va exista practic sera. Dimensiunile exacte nu sunt unele standard, fiecare fermier putând să stabilescă ce spatiu ar avea nevoie, pentru ce producție ar avea nevoie.

Atenție însă la săparea gropii, asigurați-vă că pereții sunt stabili. Luați-vă toate măsurile de siguranță. În general, săparea se va face cu pereții laterali înclinați, tocmai pentru a asigura stabilitatea serei. De obicei, adâncimea folosită este de 2,5 metri.

Un alt element important se referă la peretele din nord care trebuie să fie mai înalt decât peretele orientat către sud. Puteți să înălțați acest perete chiar cu pământ. Această diferență de înălțime ajută ca razele solare să lumineze cât mai mult timp acoperișul, pentru căpătarea căldurii.

Apoi, ne vom ocupa de acoperiș. Acest acoperiș este practic format dintr-o folie de plastic, nu foarte subțire. De asemenea, se poate utiliza și policarbonat transparent.

Iar un aspect important este și cel referitor la materialul pe care îl vom pune pe jos, în sera. Aici se recomandă să venim cu un strat de circa 30 cm de pietriș. Apoi, firește vom pune pământul pe care îl vom utiliza la dezvoltarea legumelor.

Un ultim lucru se referă la câteva mici santuri pe care le putem realiza în jurul acoperișului. Vom pune apoi tuburi de plastic pentru a crea santuri de drenaj, pentru a evita inundarea serei.

Nu în ultimul rând, e bine să căptușim ușa de intrare de la seră, pentru a nu avea pierderi de căldură.

Exemplul unui fermier din Mangalia

Unul dintre agricultorii români care a decis să-și facă o sera îngropată în pământ este un fermier din Mangalia. Tomatele sale sunt cultivate și în sezonul rece la aproape un metru adâncime în sol.

Acesta cultivă legume pe o suprafață de 6000 de metri pătrați. Conform fermierului, iarna trecută au fost zero grade în sera îngropată în pământ, iar la suprafață temperatura era de circa – 15 grade Celsius.

Sursa:cultivaprofitabil.ro

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!