Cum se plantează căpșunii este cu siguranță o curiozitate atât a agricultorilor, cât și a celor pasionați de grădinărit, dornici să își pună câteva asemenea plante. Cultivarea căpșunilor poate fi o afacere profitabilă, iar pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă e nevoie de cunoștințe și tehnici adecvate.
Căpșunul este o plantă perenă, care dispune de rădăcini scurte, ce se întind ca o rețea, pe o adâncime de circa 40 cm. Rădăcina crește în primăvară, deoarece căpșunul are nevoie de condiții favorabile de umiditate pentru a se dezvolta, scrie cultivaprofitabil.ro.
Este o specie sensibilă la secetă, iar creșterea ei este „culcată”, datorită ramificațiilor subterminale. De asemenea, plantele la căpșun sunt întotdeauna verzi, iar frunzele nu cad. Situațiile în care totuși frunzele cad se întâmplă mai degrabă din cauza temperaturilor scăzute din iarnă.
Pentru fructificarea optimă a căpșunului este necesară polenizarea. Timpul necesar de la înflorire pană la coacerea fructelor de căpșun este de circa o lună de zile sau circa 40-45 de zile de la pornirea în vegetație.
Cea mai profitabilă cultură de căpșun este cea anuala. Astfel, căpșunii se vor planta vara, în perioada iunie - iulie mai exact, cu ajutorul stolonilor refrigerați, iar recoltarea se va face în primăvara anului viitor. Producțiile generoase de căpșuni sunt date la prima fructificare și maxim la a doua, ulterior acestea descresc. Într-un an, producția de căpșun pe un hectar poate fi între 15-25 de tone.
Înființarea plantațiilor anuale
Se recomandă terenuri plane sau cu înclinație de maxim 6%. Se va începe cu o desfundare la 35-45 cm, moment în care putem să încorporăm în sol și gunoi de grajd. Nu adăugați sare potasică.
Când se plantează pe teren modelat, pe fiecare brazdă se pun câte două rânduri de căpșun distanțate, la 25 cm. De la fiecare rând de căpșun pană la marginea brazdei rămân 12 cm. Pe rânduri, distanța de plantare este de 15-20 cm.
Este recomandată folosirea stolonilor refrigerați, deoarece pot fi plantați cât mai devreme. Nu uitați să aveți un teren umed în momentul în care plantați.
Pregătirea stolonilor înainte de plantare
Înainte de a se planta, stolonii se fasonează (adică se taie rădăcinile până la 17-20 cm). Din frunzele rozetei se păstrează 3-4 mai sănătoase, cât mai centrale.
Se realizează apoi mocirlirea acestor stoloni: amestec de pământ galben, balegă de bovine și apă, unde se introduc rădăcinile, pentru ca substanța să se lase pe ele.
Stolonii refrigerați nu se mai fasonează, ci doar se mocirlesc.
Cum se realizează o cultură de căpșun remontat
Căpșunii remontați au capacitatea să rodească pe o perioadă extinsă, din aprilie și chiar până în octombrie, ceea ce reprezintă mai multe valuri de recolte. Bineînțeles, producția nu este repartizata uniform pe întregul sezon.
Se recomandă ca plantarea să se facă toamna sau primăvara pentru căpșunul remontant. Cei puși în primăvară, vor da o primă producție chiar în toamna acelui an.
Un căpșun remontant va solicita cerințe mai mari de hrană și apă. Aplicarea mulciului (folie neagra de polietilena) este necesară pe toată perioada de recoltare, din mai până în iunie.
Rentabilitatea unei culturi de căpșun remontant este de 2-3 ani.
Cultura căpșunului în sere
Acest gen de cultură se folosește preponderent, deoarece ne ajută să venim cu fructele în piață cu circa o lună și jumătate mai devreme. Pentru a avea o cultură reușită este necesar ca stolonii ce vor fi transplantați din câmp în seră să fie bine dezvoltați, cu cel puțin 3-5 ramificații.
Pentru a avea plante mai puternice se folosesc în general 3 metode: repicarea timpurie a stolonilor, utilizarea de stoloni refrigerați sau folosirea stolonilor crescuți pe ghivece sau cuburi nutritive. Acțiunea de repicare a stolonilor se va realiza în perioada 1 septembrie – 1 octombrie în anul premergători plantării. Stolonii refrigerați se plantează în câmp la începutul lunii iunie la distanța de 25 cm.
Stolonii plantați în cuburi nutritive sau în ghiveci se mențin până toamna în aer liber. Ei se udă zilnic prin aspersiune și se fertilizează de 4 ori cu îngrășăminte complexe.
Plantele din ghivece transplantându-se cu pământul din jurul lor au rădăcinile intacte si nu stagnează din creștere după ce au fost replantate. Plantarea stolonilor în seră se face la sfârșitul lui noiembrie, când plantele se află în repaus și au trecut printr-o perioadă răcoroasă.
Fertilizarea
Înainte de plantare, solul din seră se fertilizează cu 30-40 de tone de gunoi de grajd bine descompus, 150-200 kg azotat de amoniu, 300-500 kg superfosfat, 200-300 kg fosfat de potasiu, 300 kg sulfat de magneziu, toate aceste cantități la un hectar. După fertilizare pământul se mobilizează cu sapa rotativă și se dezinfectează prin injectare de aburi supraîncălziți.
După dezinsecția termică urmează mărunțirea și nivelarea terenului. Pe o travee de seră se plantează două benzi a câte 4 rânduri de căpșuni. Între benzi se lasă o poteca de 60-70 cm, între rândurile din bandă câte 30 cm, iar între plante pe rând 20 cm.
Temperatura și umiditatea
După plantare, circa o lună de zile se menține o temperatură scăzută, de maxim +5°C, pentru că partea aeriană a plantelor să nu pornească în creștere înaintea sistemului radicular. Apoi temperatura se ridică progresiv în medie cu 1°C pe zi, până la 15-18 grade Celsius.
Această diferență de temperatură între zi și noapte are un rol important asupra înfloritului, fecundării și dezvoltării fructelor. Solul trebuie să se mențină la 70-75% umiditate din capacitatea de reținere a apei în câmp. Umiditatea atmosferică ajunge dimineața la 90-100 umiditate relativă, datorită transpirației plantelor din cursul nopții, dar în cursul zilei, prin aerisire, ea coboară la 65%. Se recomandă evitarea creării unei atmosfere prea umede care stânjenește polenizarea și favorizează apariția patogenilor.
O bună aerisire contribuie la obținerea unor plante mai robuste. Aerisirea trebuie să se facă mai ales în perioada înfloritului, în orele prea calde din zi. Nu se aerisește în zile friguroase sau cu vânturi puternice.
Lumina
Lumina este foarte importantă pentru cultura forțată. Iluminatul suplimentar se începe când stolonii pornesc în vegetație, iar becurile de iluminat sunt instalate cât mai sus, amplasate la distanța de 6 m pe lungimea fiecărei travee.
În perioada înfloritului căpșunilor este necesară o intensitate de 13.000-15.000 de lucși. Pentru polenizarea florilor se folosesc albinele. In lipsa acestei posibilități se recurge la polenizarea artificială, utilizând un jet de aer.
Pentru a obține căpșuni chiar înainte de ianuarie, se transplantează stolonii în ghivece la mijlocul lunii iulie, până în 15 octombrie plantele sunt ținute în câmp, iar după aceea se introduc în seră unde se asigură lumina suplimentară de 270W timp de 6-22 de ore zilnic.
Acapararea plantelor de buruieni va stopa dezvoltarea căpșunilor, lipsindu-le de apă și alte elemente nutritive. De aceea este necesar să plivim pământul de lângă plante pentru a ne asigura că nicio buruiana nu va crește.
Recoltarea căpșunilor
Recoltarea se va face eșalonat. Coacerea nu mai există pentru fructele culese. Cutiile de plastic sunt recomandate pentru a păstra căpșunile culese, deoarece altfel acestea sunt foarte perisabile.
Refrigerarea căpșunilor imediat după recoltare la 8-9 grade Celsius asigură reducerea pierderilor de 2 ori și prelungirea duratei de păstrare.