Articole

Situația din agricultură i-a pus la perete nu doar pe fermieri, dar și pe crescătorii de păsări și animale

În gospodăriile țărănești domnește jalea. Fermierii, mai ales crescătorii de păsări și animale, spun că vin vremuri grele. Consecințele calamităților naturale îi vor lăsa pe mulți fără afacere. Cei mai norocoși vor rezista până în primăvară. `Ne-a bătut Dumnezeu pe toți”, cred antreprenorii din raionul Telenești, informează Jurnal.md

„Acum ne salvează vârsta puiului, care are două săptămâni. În prezent el consumă în jur la 20 - 30 de grame pe zi. Până la vârsta la care ajunge găina să se ouă va fi nevoie la 160 de grame pe zi. Consumul crește simțitor. Chiar nu știm ce va fi”, spune Sergiu Marandici, crescător de găini din satul Mândrești, Telenești.

În toamnă va fi mai greu, spune fermierul, care gestionează afacerea lăsată de părinți. În cele opt ferme, are peste opt mii de pui, pe care urmează să îi crească. Ulterior, găinile vor fi vândute. Dar, până atunci are de înfruntat multe greutăți. Cum se va descurca, omul nu știe.

„Prețul la cereale sunt foarte mari. Este o problemă prețul, dar cea mai mare este lipsa acestora, pentru că, chiar din luna iunie, o bună parte din cereale au fost exportate din țară. Problema cea mai mare este lipsa lor. Dacă anul trecut, în această perioadă, porumbul era 2 lei și 50 de bani, anul acesta trece de 5 lei, iar problema cea mai mare că nu-l putem găsi”, spune fermierul.

Deocamdată, îl salvează rezervele din anul trecut, dar acestea sunt pentru doar câteva luni.

„Am putea să ne pomenim în situația în care să avem păsări, să avem marfă, dar să nu avem cui să o vindem, pentru că oamenii au fost sărăciți prin pandemie, neavând posibilitatea să câștige, iar prețurile la cereale vor fi foarte mari, ei vor refuza să cumpere. Suntem într-o situație în care chiar nu știm ce vom face, pentru că au fost făcute investiții și destul de mari. Este costul păsărilor, este costul vaccinărilor. Plus la asta avem câțiva angajați pe care trebuie să-i achităm, iar în cazul în care nu vom avea cui să vindem marfa, cred că intrăm în faliment. Suntem ca o barcă abia așteaptă să meargă la fund”, mai spune Sergiu Marandici.

Pentru a ieși cumva din situația creată, este nevoie de intervenția autorităților, crede Sergiu Marandici.

 „Statul ar putea să intervină prin interzicerea importurilor din afară ca să susțină producătorul autohton. Ar putea să intervină cu unele proiecte la nivel de țară pentru reeșalonarea taxelor, impozitelor.”

Nu doar sectorul avicol a fost afectat. În criză s-a pomenit și cel zootehnic.

Până la iarnă mai este, însă consecințele calamităților naturale deja se resimt, spune Gheorghe Perju, crescător de oi, din satul Inești, Telenești. Afacerea este una pe cât de profitabilă, pe atât de grea. Mai ales într-un an secetos, precum este acesta.

„Este bine să ții, dar nu plouă și nu ai ce le da mâncare. Situația este grea. Vom mai da la carne. Laptele a scăzut foarte mult. Vara asta secetă mare. Ne-a bătut Dumnezeu pe toți, nu doar pe unul. Tot satul sunt 300 de oi, dar înainte erau patru stâni, peste o mie de oi”, spune Gheorghe Perju.

Acum, fermierul are peste 130 de oi, dar câte va număra în primăvară, nimeni nu știe.

Источник: jurnal.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!