Autoritățile vor să reorganizeze Gospodăriile Țărănești (GȚ) în SRL. Este vorba de cel care gestionează suprafețe mai mari de 150 de hectare. Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari susține că reorganizarea nu are nici un beneficiu pentru fermieri, ba dimpotrivă complică activitatea agricultorilor.
„E nevoie de o analiză mai profundă a problemei și de discuții suplimentare, deoarece este problema care vizează agenții economici care cultivă suprafețe mai mari de 150 de hectare. Or, tendința cu GȚ s-a pornit din 2000 și au fost mai multe acte contradictorii, însă nimeni timp de 23 de ani nu a atras atenția”, a explicat Slusari.
Potrivit lui, în prezent se propune reorganizarea forțată și rapidă sunt și au fost stabilitate deja și criteriile. „În primul rând este vorba de suprafețe care sunt discutabile. Sunt GȚ unde proprietarul singur lucrează cu tractorul și până la 1000 de hectare. Este nevoie de analizat criteriile și cine suportă cheltuielile de reînregistrare. GȚ au tehnică agricolă, imobile care necesită costuri pentru reînregistrare. În discuții, statul se angajat ca GȚ să fie reorganizate gratuit. Or, proiectul nu conține asemenea norme și perioada scurtă pune în dificultate fermieri. Aceste detalii apar suplimentar la multitudinea de probleme cu care se confruntă agricultorii – seceta, prețuri mari, criză”, a precizat Slusari.
„Trebuie să analizăm încă o dată subiectul să vedem în cât timp trebuie făcută reorganizarea și care sunt consecințele dacă GȚ nu respectă. La moment legea prevede ca GȚ nu pot avea facilități fiscale. Ea nici nu le are cu excepția impozitului pe venit. Dacă toți agenții economici este 12% GȚ a-7% și nu beneficiază de scutire impozit pe trei ani. Deocamdată nu vedem avantaje la reorganizarea GȚ”, a punctat președintele Asociației Forța Fermierilor.
În prezent, Legea nr. 1353/2000 prevede că, pentru acordarea statului de gospodărie țărănească, este obligatorie utilizarea în cadrul acesteia a mai mult de 50% a muncii personale ale membrilor ei. Prin proiectul de lege examinat se propune substituirea acestei condiții prin instituirea unor limite a suprafețelor și animalelor pe care le poate deține o gospodărie țărănească, scrie Bizlaw.md.
Autorii modificărilor consideră că suprafețele deținute de către gospodăriile țărănești în proprietate sau folosință pot fi ușor verificate prin intermediul Registrului Bunurilor Imobile și a Registrului contractelor de arendă, iar animalele – prin intermediul Registrului animalelor sau prin sesizarea directă a stării de fapt.
Pentru a reduce impactul acestei modificări, proiectul va prevedea o derogare de la Codul civil, prin care gospodăriilor țărănești, într-un anumit interval de timp, li se va permite reorganizarea lor în alte forme de organizare juridică. Totodată, ca măsură de stimulare a trecerii la alte forme organizare a gospodăriilor țărănești care nu mai întrunesc condițiile pentru desfășurarea activității sub această formă, se propune scutirea de taxa de înregistrare a societăților comerciale sau a cooperativelor înregistrate de către fondatorul gospodăriei, a cărei activitate a încetat.
Conform analizei impactului de reglementare, analizând suprafața terenurilor agricole declarate de către gospodăriile țărănești în cererile de acordare a subvențiilor, s-a constatat că circa 8% dintre acestea dețin terenuri cu o suprafața mai mare de 150 ha, înregistrându-se și unele cu o suprafața de teren ce depășește 10.000 ha. Deținerea unor astfel de suprafețe de teren denotă, indirect, că acestea au depășit cadrul unei afaceri în care este utilizată munca membrilor unei familii și nu s-ar justifica o facilitate din partea statului.
În partea ce ține de impactul acestei probleme asupra bugetului, acesta nu poate fi estimat, deoarece genul principal de activitate declarat de către gospodăriile țărănești și, respectiv, cel indicat în dările de seamă prezentate Serviciul Fiscal de Stat nu corespund activităților economice realizate de facto de către contribuabil.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!