Articole

Sute de fermieri nu își mai pot vinde laptele după ce o mare fabrică din Franța trece pe laptele vegetal

Danone dorește să beneficieze de piața alternativelor de lapte care este în creștere rapidă. Prin urmare, o mare unitate de procesare urmează să fie convertită în întregime la producția de „lapte din ovăz”. Aproape 200 de fermieri nu vor mai avea unde să-și livreze laptele. furnizori de lapte.

Compania franceză Danone, cel mai mare producător mondial de iaurt, a anunțat că va transforma una dintre fabricile sale într-o unitate de producție a “laptelui din ovăz” începând cu anul viitor, scrie Agrimanet.ro cu referire la agrarheute.com.

Danone a anunțat că uzina din Villecomtal-sur-Arros (Gers) va fi complet transformată în scopul de a produce băuturi pe bază de plante. Piața alimentelor pe bază de plante s-a triplat în ultimii șapte ani și „ar trebui să crească cu 50% în Franța până în 2025, în timp ce piața laptelui continuă să se prăbușească”, explică grupul decizia sa.

Grupul francez de produse lactate plănuiește să investească aproximativ 43 de milioane de euro în marca sa Alpro, achiziționând două linii de producție de ultimă generație pentru producerea de băuturi pe bază de plante. Planul principal este de a produce „lapte de ovăz” și, într-o măsură mai mică, alte băuturi înlocuitoare pe bază de orez și nucă de cocos.

Fermierii mai la urmă

„Danone trebuie să ofere soluții și fermierilor afectați. Nu putem pur și simplu să ne dăm laptele de pomană”, a spus „Fédération nationale des producteurs de lait (FNPL)”, asociația producătorilor francezi de lactate, joi, criticând abordarea lui Danone.

Conversia într-o fabrică de „băuturi de înlocuire realizate în principal din ovăz pentru marca Alpro” pentru „piața franceză și europeană” urmează să înceapă în toamna anului viitor. „Prin acest proiect, intenționăm să creștem capacitatea noastră de producție pentru băuturile înlocuitoare de lapte UHT în Franța cu 25% până în 2024”, explică grupul decizia luată.

Întreaga regiune este afectată de schimbare

Laptele nu mai este apoi colectat de la fermierii din zona Gers. Cu alte cuvinte trebuie să caute un nou procesator sau să renunțe la producția de lapte. Danone spune că își dorește „să lucreze mână în mână cu organizația de producători a fermierilor pentru a găsi soluții concrete care să fie adaptate diferitelor situații ale partenerilor agricoli”.

Într-un comunicat de presă, sindicatul FNPL sprijină pe „toți fermierii care sunt victime ale acestui plan brutal”, spune AFP. „Întrucât închiderea unei fabrici de lapte dintr-o regiune are consecințe semnificative care depășesc pierderea locurilor de muncă directe, punerea sub semnul întrebării a colectării laptelui are consecințe grave și în ceea ce privește locurile de muncă și vitalitatea economică a regiunii, dincolo de fermieri”, a spus sindicatul continuă.

François Eyraud de la Danone Franţa a declarat jurnaliştilor: „Observam un interes crescând al consumatorilor pentru alimentele pe bază de plante. Prin urmare, fabrica din Gers va fi remodelată în toamna anului 2022 şi va produce primele băuturi marca Alpro, începând cu al doilea trimestru al anului 2023.

Danone a cumpărat Alpro în 2017 de la Whitewave. La acea vreme, cel mai mare producător de iaurt din lume a pus pe masă 12,5 miliarde de dolari, în jur de 11,3 miliarde de euro.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!