Articole

VIDEO| Fermierii nu vor să-și asigure terenurile agricole la companiile de asigurări din Republica Moldova

Fermierii din Republica Moldova nu vor să-și asigure terenurile agricole la companiile de asigurare. Ei spun că nu au încredere în acestea, iar cei care au apelat, totuși, la astfel de servicii nu au avut, de fapt, niciun beneficiu. Astfel, unii agricultori, care și-au asigurat loturile de pământ pe care le dețin, spun că au renunțat la idee. Potrivit lor, companiile de asigurări activează doar în interes propriu și, în fond, nu oferă despăgubirile pe care le promit, transmite tv8.

Tinerii antreprenori, care sunt la început de cale, nu se grăbesc să-și asigure terenurile agricole, deoarece nu au auzit ca alți fermieri, cu experiență, să apeleze la astfel de servicii. Vitalie Roșca face agricultură de doi ani, dar are idei îndrăznețe pentru viitor. Cu toate că deține 80 de hectare de terenuri agricole, el încă nu s-a gândit să meargă la o companie de asigurări, pentru că, din câte el știe, cei de acolo au mari cerințe față de agricultori.

VITALIE ROȘCA, FERMIER: „Vorbind cu colegii mei agricultori, am înțeles că asta e greu. Și nu știu pe nimeni care a asigurat și dacă e așa de simplu de făcut această procedură. Nu am asigurat. Cred că ar fi bine, pe viitor, dar să fie o procedură mai simplă. ”

Vasile Ardeleanu face agricultură de 5 ani și are 230 de hectare de pământ, pe care crește porumb, floarea-soarelui, grâu, orz și viță-de-vie. El spune că s-a gândit încă de la bun început să-și asigure terenurile agricole, însă nu are încredere în companiile de asigurări din țara noastră.

VASILE ARDELEANU, FERMIER: „Ne-am gândit de la început încă să le asigurăm, dar cum e politica la noi cu asigurările, nu face. Nu avem o companie de asigurări, care să ne permită și să ne lămurească cât coastă, cum costă și ce intră în asigurarea dată. Nu e rentabil pentru că costă o sumă foarte mare de bani și ca să luăm cheltuielile plus asigurarea, ieșim încă în minus cu foarte mulți bani. În caz de pierderi, achităm noi. Am cheltuit un milion două sute și am făcut venit de o sută de mii de lei.”

Am întâlnit, însă, și cazuri în care agricultorii și-au asigurat cândva terenurilor agricole, dar peste ceva timp au renunțat. Daniel Duminică are afaceri în agricultură de mai bine de 20 de ani. A încercat o singură dată să-și asigure terenurile agricole, dar a rămas dezamăgit.

DANIEL DUMINICĂ, FERMIER: „Am practicat asigurările, dar atât din motive financiare cât și din motive care apar ulterior în cadrul compensărilor acestor pierderi de la secetă cumplită. Dar și principala cauză este lipsa de finanțe. Aici e clar că și statul trebuie să intervină, și legislația de asigurare ar trebui perfectată, și în domeniul asigurărilor marea majoritate a companiilor sunt foarte multe interese și când ajungi la achitare sunt foarte multe probleme.”

Potrivit responsabililor de la Ministerul Agriculturii, doar un procent dintre fermieri au terenurile agricole asigurate. Ei le recomandă agricultorilor să-și asigure terenurile agricole, pentru a-și putea recupera cheltuielile, în caz de pierderi majore.

VASILE ȘARBAN, ȘEF DIRECȚIE MADRM: „În 2017, noi aveam în jur de 2,3% din terenurile agricole care erau asigurate sub un risc oarecare. Treptat, acest procent a mers în scădere, deoarece să vorbim și de litigiile pe care le-au avut cu companiile de asigurări. Nu era încrederea producătorului față de asigurator și a asiguratorului față de producător. ”

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!