Цены и Тренды

Bolea dă asigurări: Nu există deficit de semințe de floarea soarelui

Автор: AgroExpert
Nu există deficit de semințe de floarea soarelui - agroexpert.md

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, infirmă speculațiile privind lipsa de stocuri de semințe de floarea-soarelui. Potrivit oficialului, stocul de semințe de floarea-soarelui în Moldova constituie aproximativ 350 de mii de tone.

Ministrul a subliniat importanța unei politici de preț obiective, corecte și responsabile față de consumatorul final de ulei. În acest context, se anticipează că prețurile rămân stabile și că nu vor exista creșteri semnificative ale acestora în viitorul apropiat.

„Pentru a proteja producătorii de cereale și pentru a contribui la crearea unui lanț valoric complet a fost prelungită perioada de licențiere a importului de grâu, porumb și semințe de Floarea soarelui, care este un instrument de echilibrare a poziției distorsionate din piață”, a declarat Bolea.

Potrivit lui, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va asigura o platformă de dialog între producătorii de cereale și procesator.

„Fiecare să vină cu cifrele reale și corecte, ca să putem lua decizii și să identificăm soluții viabile până la recolta nouă de floarea-soarelui. Luni, 1 aprilie, în cadrul ministerului va avea loc o ședință de lucru între producătorii de cereale și procesator pentru a identifica soluții rezonabile, dar întâi de toate corecte în raport cu cei 2,5 mln de consumatori finali de ulei”, a conchis Vladimir Bolea.

Amintim că, importul de cereale în Republica Moldova va fi supus licențierii și în următoarele trei luni

Asociația Forța Fermierilor a cerut autorităților să introducă începând cu 27 martie un mecanism constant privind restricționarea importului de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță după modelul României. Într-un comunicat de presă, membrii asociației punctează că termenul sistemului de licențiere a importurilor urmează să expire în această săptămână.

„În cazul în care Moldova rămâne o singură «insulă», care ar permite intrare liberă a cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, România, cu mare probabilitate, în vederea evitării riscului de reexporturi, va aplica sistemul de licențiere a importurilor alături de Ucraina și pentru exportatorii din Moldova. Prin urmare riscăm să pierdem cea mai importantă piața de desfacere pentru cerealele și oleaginoasele noastre”.

Totodată, Forța Fermierilor solicită Ministerului Agriculturii să examineze rapid stocuri de cereale și oleaginoase în țara.

De cealaltă parte, directoarea întreprinderii Floarea Soarelui, Stela Ostrovețchi, a declarat că firma pe care o conduce și-a oprit activitatea din lipsa materiei prime.

„În cazul prelungirii pentru încă 3 luni a măsurii de licențiere a importurilor pentru semințe de floarea-soarelui, ramura va suferi un colaps ireversibil, or pe lângă pierderea specialiștilor și stoparea încasărilor în buget din taxe și impozite achitate, vor fi afectate inevitabil relațiile cu partenerii externi – mari cumpărători ai uleiului de floarea-soarelui, iar locul exportatorilor din Republica Moldova va fi ocupat imediat de concurenții din alte țări, în timp ce poziția și reputația producătorilor autohtoni va fi ireversibil afectată”, a menționat directoarea întreprinderii.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!