Цены и Тренды

Prețul grâului se menține la nivele mici. La ce preț se cumpără

Автор: AgroExpert
preț la grâu Iurie Rija - agroexpert.md

Trendul descendent al prețurilor la cereale continuă să persiste atât în R. Moldova cât și în Bazinul Mării Negre. Prețurile grâului în zonele de Nord/Centru nu au înregistrat schimbări semnificative, concluzionează expertul în agro-market Iurie Rija. Valorile s-au menținut la nivelul de 2.600 - 2.700 de lei/t TVA inclus pentru grâul furajer și 2.800 - 2.900 de lei/t TVA inclus pentru cel alimentar.

La Giurgiulești, însă, prețul grâului a scăzut cu 50 - 100 de lei/t, valorile medii cu care se cumpără grâul furajer fiind între 2.800 - 2.900 de lei/t și cel alimentar între 3.000 - 3.100 de lei/t, achitare în ziua livrării.

„Contractele internaționale pentru livrările de grâu continuă să scadă odată ce grâul rusesc cu proteina 12+ a ajuns sub pragul psihologic de 220 $/t. Rusia vinde grâul alimentar la o valoare de 210 - 215 $/t, în scădere cu 5 - 7 $/t față de săptămâna anterioară, ceea ce este mult mai ieftin comparativ cu grâul vest - european (francez), care pentru aceeași calitate are prețuri între 225 - 230 $/t”, susține Iurie Rija.

Consultanța SovEcon vine cu prognoza că prețurile de export ale grâului rusesc pot scădea și mai mult, pe fondul reducerii prețurilor interne și a unei ruble slăbite.

„Constatăm că sentimentul bearish va mai fi în trend o perioadă mai îndelungată pe piața grâului”, a mai adăugat expertul.

Informațiile se conțin în analiza expertului Iurie Rija privind evoluția prețurilor de achiziție pentru cereale și oleaginoase. Materialul integral poate fi citit AICI.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!