Цены и Тренды

Retrospectiva prețurilor la căpșuni din R. Moldova în sezonul 2023

Автор: AgroExpert
Retrospectiva prețurilor la căpșuni - agroexpert.md

La începutul sezonului 2023, comercializarea căpșunilor proaspete din teren protejat s-a realizat la un preț mai mic cu 10-20% față de aceeași perioada a anului 2022, chiar dacă costurile de producere au crescut cu 20% față de anul 2022. Despre aceasta susține expertul Dmitrii Dodica, Directorul companiei Anastasia Trading&Services SRL.

Într-un grup specializat de pe Facebook, Dmitrii Dodica, punctează că un kg de căpșuni din teren protejat se comercializa cu 100-120 de lei. Prețul a scăzut la 60-80 de lei/kg în doar 2 săptămâni, mai ales la apariția căpșunilor din teren deschis din Centrul și Nordul țării.

„Un factor important asupra scăderii prețurilor a constituit prezența pe piața a căpșunilor de import din Grecia, care se comercializau în supermarket la un preț de 40-60 de lei/kg, favorizând scăderea prețului căpșunilor locale la începutul sezonului cu peste 40%”, punctează expertul.

În a doua parte a verii, prețul căpșunilor angro a fost unul mic, prețul acestuia din câmp a fost între 22-35 de lei/kg. În luna iulie (a 2-a decadă a lunii iulie) prețul căpșunilor proaspete a ajuns la 23 de lei/kg, fiind mai mic cu 10-15% față de aceeași perioada a anului 2022.

„Prețul căpșunilor proaspete s-a ridicat în a doua jumătate a lunii august, ajungând la 50 de lei/kg, iar în luna septembrie la prețul de 60-65 de lei/ kg, odată cu scăderea volumului de producție pe piața locală a producției de căpșuni, soiurile remontante”, a mai punctat Dmitri Dodica.

Conform datelor BNS, în sezonul iunie-iulie 2023 volumul de producție exportate a crescut cu 40% față de aceeași perioada a anului 2022, constituind - 2.424,45 tone, față de 1.457 de tone în 2022.

Piața Federație ruse rămâne principala piața pentru căpșunile moldovenești, unde se exportă peste 80% din volumul total exportat de RM.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!