В мире

Alternativă la pesticide: Agricultorii români folosesc rațele alergătoare indiene

Автор: AgroExpert
Alternativă la pesticide - rațele alergătoare indiene - agroexpert.md

Rațele alergătoare indiene, folosite cu succes în unele zone ale lumii pentru combaterea dăunătorilor, sunt utilizate și în România în acest scop. O persoană care se ocupă de implementarea unor astfel de proiecte este Ruxandra Brad, designer de permacultură, din județul Sibiu. Ea a implementat până acum cinci proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor, scrie g4food.ro.

Potrivit Ruxandrei, rațele indiene sunt foarte eficiente împotriva limacșilor. Ea spune că le-a folosit pe propriul teren, care a fost invadat de aceste moluște. Ruxandra spune că 10 păsări au curățat, într-o săptămână, lotul ei de 1.200 mp.

„Nu am mai văzut apoi, timp de o lună, niciun limax”, a declarat ea.

Ea s-a reprofilat printr-un proiect ecologic european, urmând cursuri de șase luni în Bulgaria.

„Permacultura este un stil regenerativ și sustenabil de a ne organiza viața, de la felul în care construim casa, din ce materiale construim… la felul în care ne organizăm grădina. Practic, ia toate principiile naturii și le implementează într-un mod în care noi să putem beneficia de pe urma ei, atâta timp cât și ea se regenerează și este sănătoasă”, a explicat tânăra.

Ruxandra a luat prima dată rațele de la un crescător din Miercurea Ciuc. Potrivit ei, un boboc costă aproximativ 100 de lei, iar o rață adultă cam 200 de lei.

Păsările au carne comestibilă și pot fi crescute și pentru ouă. Totodată, găinațul lor este un îngrășământ natural eficient. Pe lângă limacși, rațele indiene consumă viermi sau insecte.

Tânăra nu recomandă creșterea lor la comun cu rațe albe obișnuite, deoarece acestea se pot împerechea. Rezultă, astfel, „corcituri” care nu mai sunt la fel de eficiente în activitatea de eliminare a dăunătorilor, mai ales a limacșilor.

Agricultori din întreaga lume folosesc rațe în loc de pesticide

Cultivatori de orez din Asia (și chiar America), dar și producători de vin din Africa sau Europa, folosesc rațele pentru a elimina dăunătorii de pe terenurile lor.

Nu orice rață este potrivită pentru această activitate. În podgorii sunt preferate rațele alergătoare indiene, care atrag atenția prin faptul că stau în poziție verticală. Aceste păsări nu pot zbura, dar pot alerga cu viteză mare datorită picioarelor lungi.

Cultivatorii de orez au nevoie de rațe care sunt înotătoare bune, precum cele hibrid „Aigamo” (obținute în Japonia din încrucișarea a două specii de rațe sălbatice și rața domestică).

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!