В Молдове

Agricultorii, sub presiunea Poliției: Forța Fermierilor condamnă intimidările

Автор: AgroExpert
Forța Fermierilor intimidările Poliției - agroexpert.md

Asociația Forța Fermierilor condamnă încercările Poliției de a intimida fermierii din raioanele Cahul și Cantemir, care au ieșit la protest, pe 7 februarie.

„În mai multe regiuni poliția masiv a început să citeze conducătorii întreprinderilor agricole pentru a-i amenda cu sume impunătoare pentru acțiunile pretinse din protestul din noiembrie-decembrie 2023. Regretăm că autoritățile actuale repetă greșeala guvernării din 2020-2021 și merge pe linia presiunii agricultorilor”, se arată în nota informativă emisă de organizație.

În acest context, Asociația a amintit de întâlnire cu ministrul Afacerilor Interne, de pe 8 decembrie, când au crezut că au pus punct abuzurilor din partea oamenilor legii.

„Am adus mai multe probe în privința provocărilor din partea unor reprezentanți ai organelor de forță în cadrul protestelor din anul trecut. Însă vedem acum recidive acestui fenomen rușinos și periculos”, menționează conducerea Asociației Forța Fermierilor.

Te-ar putea interesa și: Protestul agricultorilor se amână. Tehnica agricolă pleacă din capitală

Precizăm că, fermieri din Cahul au înaintat o serie de revendicări către autoritățile din Republica Moldova. Într-o scrisoare adresată instituțiilor competente, aceștia declară că anii 2022 și 2023 au fost cei mai dificili ani din istoria agriculturii. 

Află și: Fermierii din Cahul cer acțiuni urgente: „Ne aflăm în pragul falimentului”

Ulterior, aceștia au anunțat că începând cu 7 februarie ies la un protest pașnic cu tehnica agricolă pentru o perioadă nedeterminată. Agricultorii susțin că sunt disperați și decapitalizați și nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară.

Citește și: Sunt disperați: Fermierii din Cahul ies la protest

Asociația Forța Fermierilor susține protestul agricultorilor din sudul Republicii Moldova. Potrivit conducerii, acest protest este în mare parte urmare a inacțiunilor autorităților pe parcursul ultimilor doi ani în raport cu mii de fermierii micro, mici și mijlocii

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea precizează că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei producătorilor agricoli a căror recoltă a fost afectată de secetă în proporție de 60%.

„Este un mare adevăr că agricultorii din Cahul au suferit de secetă. Potrivit datelor preliminare, în Cahul sunt circa 185 de agricultori mici și micro care vor primi bani și cu care își vor începe activitățile lor agricole în primăvară. Agricultorii vor primi de la 1.000 de lei până la 2.500 de lei, în funcție de gradul de afectare de secetă a agricultorilor. Deci venim cu măsuri reale pentru a-i susține financiar”, susține Bolea.

Recomandăm și: Sprijin financiar pentru fermierii afectați de intemperii: Când vor primi banii

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!