В Молдове

Protestul agricultorilor se amână. Tehnica agricolă pleacă din capitală

Автор: AgroExpert
protest agricultori - agroexpert.md

Protestul agricultorilor se suspendă, iar agricultorii își retrag tehnica agricolă din Piața Marii Adunări Naționale. Despre aceasta a declarat directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, după ce s-a întâlnit cu conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

„Întrevederea la MAI a fost cea mai constructivă discuție pe care am avut-o de la începerea acestui protest. Regretăm tare mult că Guvernarea nu vede agricultorii mici și mijlocii printre priorități. Din câte noi am înțeles, toate aceste abuzuri nu vor fi admise și agricultorii mai mult nu vor fi nevoiți să achite amenzile. Noi propunem să suspendăm protestul, să nu-l oprim, dar să aplicăm alte forme. Vom consulta agricultorii din toate raioanele, vom analiza posibilitatea blocării tuturor drumurilor din țară, blocarea portului Giurgiulești etc și dacă nu se schimbă nimic vor fi aplicate aceste acțiuni. Vom lupta pentru supraviețuirea agricultorilor și satelor din Republica Moldova. Repet că protestul se suspendă, dar nu se oprește, continuăm lucrul în teritoriu și chiar azi protestul se va solda cu mișcarea tehnicii din Chișinău”, a precizat Alexandr Slusari.

Totuși, agricultorii susțin că își retrag tehnica agricolă din capitală pentru a se reorganiza și a începe protestele locale.

„Noi nu mergem pur și simplu acasă, aici la Chișinău nu mai avem ce face. Societatea a văzut. Cu siguranță că în cel mai apropiat timp, acțiunile noastre o să continue prin alte mijloace. Vom merge cu tot cu tehnica agricolă la Ministrul Agriculturii și-i vom lăsa un mesaj de adio, după vom ieși organizat din oraș pentru a nu crea impedimente”, specifică agricultorul Sergiu Stefanco.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” a mai menționat că a trimis lista fermierilor care se află în situația incapacității de plată și între timp va colabora cu această Comisie creată.

„În 3 zile, chiar dacă a fost un timp puțin, am transmis lista fermierilor în situația incapacității de plată. Doar de la forța fermierilor sunt 54 de gospodării. Aceasta reprezintă peste 15 procente din toți membrii noștri și această cifră nu este completă, ea va fi extinsă, pentru că nu toți au reușit în 3 zile. Chiar dacă Comisia aceasta nu prea are valoare juridică, chiar dacă nu este nici pe departe ceea ce vrem noi și ce am propus noi, noi conlucrăm și vom fi prezenți la Comisie”, adaugă Slusari.

Amintim că, Comisia pentru analiza problemelor invocate de către fermieri, pe durata protestelor din luna noiembrie 2023 se convoacă, vineri, 8 decembrie

Mai mulți agricultori și-au adus tehnica agricolă în centrul capitalei pentru a-și exprima nemulțumirile legate de condițiile dificile în care se află sectorul agricol. Aceștia se plâng de lipsa de sprijin din partea autorităților, în ciuda promisiunilor oficiale.

La data de 17 noiembrie, agricultorii au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea. Oficialul a menționat că problemele agricultorilor sunt mari și din acest considerent s-a luat decizia de a crea un grup de lucru cu reprezentanți din cadrul mai multor ministere, dar și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri.

Ulterior, întâlnirea care a avut loc între fermierii care protestează în centrul capitalei și autorități nu s-a soldat cu o decizie clară privind modul în care vor fi susținuți producătorii agricoli. Conducerea Asociației Forța Fermierilor anunță că urmează să fie constituită o comisie specială, iar răspunsurile definitive ale autorităților vor fi anunțate luni, 27 noiembrie.

Citește și: Fermierii revin joi în PMAN. Cum a decurs întâlnirea cu Bolea

Amintim că, fermierii au solicitat de urgență o întâlnire cu Prim-ministrul, Dorin Recean, Președintele Parlamentului, Igor Grosu și Președinta Maia Sandu. În cazul în care în următoarele 2 zile nu vor obține o întrevedere, aceștia susțin că revin în PMAN și că vor protesta foarte activ cu tehnica în mișcare.

Precizăm că, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că cerința fermierilor protestatari, privind moratoriul la achitarea datoriilor față de toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase nu poate fi aplicat

Te-ar putea interesa și: Agricultorii protestează la Președinție: Au adus paie și bălegar

Totodată, agricultorii, nemulțumiți de lipsa de soluții concrete din partea autorităților, i-au adus prim-ministrului, Dorin Recean, un sac cu bălegar și paie. Aceștia au accentuat că timp de două săptămâni de când protestează în Piața Marii Adunări Naționale nu au obținut nici un rezultat. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi.

Reamintim că, pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.

Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii anunțau că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest. 

Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!