В Молдове

Ajutor după intemperii: Câți agricultori vor primi ajutorul financiar

Автор: AgroExpert
Ajutor după intemperii agricultori - agroexpert.md

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a finalizat procesul de recepționare a cererilor de acordare a ajutorului financiar pentru fermierii afectați de consecințele secetei și furtunii din anul 2023.

Aceasta în conformitate cu Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 102/2024 cu privire la alocarea mijloacelor financiare pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023 și aprobarea modului de repartizare a acestora.

Astfel, potrivit AIPA, în perioada 15 februarie – 15 martie 2024 au fost recepționate 372 de cereri de acordare a suportului financiar, dintre care:

  • compensarea prejudiciului cauzat de seceta din anul 2023 la cultura porumbului – 363 de cereri;
  • compensarea prejudiciului cauzat de furtuna din 25 iulie 2023 la mijloacele fixe (plantațiile pomicole sau sere) din raionul Edineț - 9 cereri.

Cele mai multe solicitări de suport financiar au fost depuse de fermierii din raioanele: Cahul – 132 de cereri, Cantemir – 93 de cereri, Ștefan – Vodă- 43 de cereri, Vulcănești- 29 de cereri, Taraclia – 19 cereri, Leova- 19 cereri.

Lista solicitanților de ajutor financiar poate fi accesată aici.

Amintim că, Guvernul a alocat 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru a sprijini fermierii afectați, în special pentru: daunele cauzate de seceta din 2023 la cultura de porumb și furtuna din 25 iulie 2023 asupra mijloacelor fixe (plantații pomicole, sere) din raionul Edineț.

Află și: CSE a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei pentru fermieri

Amintim că, agricultorii din sudul Republicii Moldova au ieșit pe 7 februarie la un protest cu tehnica agricolă. Aceștia susțineau că sunt disperați și fără resurse pentru a-și începe lucrările de primăvară. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a precizat că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei producătorilor agricoli a căror recoltă a fost afectată de secetă în proporție de 60%.

Citește și: Bolea, despre protestele din Cahul: Vor primi bani pentru a începe lucrările agricole

Totodată, precizăm că, în perioada 11 - 15 martie s-a reușit autorizarea spre plată a 47,75 milioane de lei, după cum urmează:

  • Plăți complementare: 313 cereri în valoare de 30,8 milioane de lei;
  • Post investiții: 32 de cereri în valoare de 15,36 milioane de lei;
  • Cereri de implementare a proiectelor prin abordarea LEADER: 16 proiecte în valoare de 1.59 milioane de lei.

Astfel, până în prezent AIPA a reușit valorificarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural în sumă de 610,14 milioane de lei pe diferite mecanisme de subvenționare.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!