В Молдове

Alertă meteorologică: SHS a emis Cod Galben de înghețuri în toată țara

Автор: AgroExpert
Cod Galben de îngheț - agroexpert.md

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de înghețuri pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Avertizarea este valabilă în perioada 13 - 16 mai. 

„În orele nocturne și ale dimineții, pe arii extinse, la suprafața solului se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-2°C”, anunță meteorologii.

SHS menționează că, în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice, prezentul mesaj va fi actualizat.

Codul Galben presupune condiții ale vremii potențial periculoase. Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creșteri de debite și niveluri în râuri etc.) sunt obișnuite pentru teritoriul țării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activități socio-economice.

Conform specialiștilor din agricultură, coborârea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada de vegetaţie a culturilor afectează negativ dezvoltarea plantelor şi uneori, încheie prematur ciclul de vegetație, sau chiar duce la moartea plantelor.

Citește și: Cum prevenim și combatem înghețurile de primăvară a culturilor pomicole și de câmp

În condițiile Republicii Moldova, înghețurile târzii de primăvară pot afecta viile până și mai târziu de mijlocul lunii mai. Tăierea butucilor în acest caz se execută diferențiat, în funcție de gradul și caracterul vătămărilor.

Află și: Înghețurile târzii de primăvară: Cum se realizează tăierea butucilor

Temperaturile joase survenite în primăvară după pornirea pomilor în vegetaţie constituie un pericol inadmisibil pentru pomii fructiferi.

Recomandăm și: Protejarea pomilor de îngheț: Ce să faci când temperaturile scad

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!