В Молдове

Au fost depistate două cazuri de pestă porcină. Ce spune ANSA

Автор: AgroExpert
Au fost depistate două cazuri de pestă porcină - agroexpert.md

Pe teritoriul Republicii Moldova s-au înregistrate două cazuri de Pestă porcină africană (PPA). Este vorba despre un caz la un porc domestic, în raionul Dondușeni, localitatea Codrenii Noi și un alt caz la un mistreț, în raionul Briceni, comuna Bogdănești.

Potrivit ANSA, au fost efectuate măsuri de carantină, stabilite zone de protecție și de supraveghere pentru focarul de Pesta porcină africană, la porci domestici, dar și zonă infectată și de monitorizare la focarul de PPA la mistreț.

Totodată, a fost suspendată, în totalitate, mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale din raioanele Dondușeni și Briceni spre abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piața a produselor și subproduselor parvenite din aceste regiuni.

Comisiile pentru Situații Excepționale, din aceste raioane, vor fi convocate pentru a aproba Planuri de măsuri de combatere și eradicare a focarelor de PPA.

Pe parcursul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate cinci focare de Pestă porcină africană: patru la mistreți și unul la un porc domestic.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă cetățenii să procure animale din exploatații autorizate, care dețin certificate veterinare în original. La fel, ANSA recomandă evitarea procurării cărnii de porc și a produselor de origine animală din spații neautorizate (sau comerț stradal ilicit).

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!