La ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut loc a treia rundă de discuții între producătorii și procesatorii de semințe de floarea soarelui, în format videoconferință.
Reprezentanții companiei S.A. Floarea Soarelui au confirmat că au fost achitate toate datoriile către agricultori, conform angajamentelor contractuale.
Agenda discuțiilor a continuat despre procedura de acordare a licențelor de import pentru semințele de floarea soarelui în situațiile justificate de absența materiei prime autohtone.
Recomandăm și Expert: Importul de semințe de floarea-soarelui întâmpină obstacole birocratice
Vicepremierul Vladimir Bolea a explicat că permisiunile de import se vor oferi în baza cererilor agenților economici, în fiecare lună, până la începutul noii recolte. Toate informațiile despre licențele acordate, inclusiv cantitățile importate, vor fi publicate pe site-ul ministerului.
Totodată, pentru a asigura că interesele agricultorilor sunt reprezentate, din componența comisiei responsabile de luarea acestor decizii fac parte și membrii asociațiilor de profil.
Amintim că, la data de 8 aprilie, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a facilitat cea de-a doua rundă de discuții dintre producătorii de semințe de floarea soarelui și compania procesatoare S. A. Floarea Soarelui.
„Următoarea întâlnire este programată pentru ziua de joi, 18 aprilie 2024. Până atunci s-a agreat ca S.A. Floarea Soarelui să efectueze plățile restante, să elaboreze și să prezinte agricultorilor oferta de preț pentru cantitățile de semințe autohtone disponibile în țară pentru contractare, precum și termenele de plată”, a mai punctat Daniela Turculeț.
În total, au fost acordate 9 licențe la importul a 1.567 de tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1.200 de tone destinate pentru industria de cofetărie (soiuri care nu se cultivă în țară) și circa 47 de tone porumb pentru pop corn din soiuri și hibrizi care, de asemenea, nu se cultivă în țara noastră.
Potrivit MAIA, Compania Trans Oil a solicitat 3 licențe de la instituirea mecanismului de import, însă acestea au fost refuzate.
Citește și: De ce a stagnat prețul de achiziție la floarea soarelui. Ce spune Iurie Rija
Amintim că, importul de cereale în Republica Moldova va fi supus licențierii și în următoarele trei luni.
De cealaltă parte, directoarea întreprinderii Floarea Soarelui, Stela Ostrovețchi, a declarat că firma pe care o conduce și-a oprit activitatea din lipsa materiei prime. Ulterior, într-un comunicat de presă, administrația a precizat că nu este vorba despre închiderea definitivă, ci despre o sistare temporară a activității de producție.
„În cazul prelungirii pentru încă 3 luni a măsurii de licențiere a importurilor pentru semințe de floarea-soarelui, ramura va suferi un colaps ireversibil, or pe lângă pierderea specialiștilor și stoparea încasărilor în buget din taxe și impozite achitate, vor fi afectate inevitabil relațiile cu partenerii externi – mari cumpărători ai uleiului de floarea-soarelui, iar locul exportatorilor din Republica Moldova va fi ocupat imediat de concurenții din alte țări, în timp ce poziția și reputația producătorilor autohtoni va fi ireversibil afectată”, a menționat directoarea întreprinderii.
Recomandăm și: Consumatorii nu rămân fără ulei. Precizările întreprinderii „Floarea Soarelui"
Pe 1 aprilie, producătorii de semințe de floarea-soarelui și procesatorii de pe piața locală s-au întrunit la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Aceștia au discutat problemele și soluțiile viabile legate de producția și comercializarea semințelor de floarea-soarelui și a uleiului, de stabilirea cantităților efective în stocuri, prețurile de comercializare și termenul de plată.
„Prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale este un instrument de menținere a unui echilibru pe piață, care sprijină, totodată, negocierile între agricultori și procesatori. Între voi trebuie să existe relații comerciale bazate pe contracte și calcule corecte, deoarece consumatorii finali sunt cetățenii noștri. Așadar, să nu uităm de dimensiunea socială, de importanța menținerii locurilor de muncă în agricultură și în industria procesatoare. Sectorul agroindustrial oferă surse de trai pentru mii de oameni, iar deciziile luate trebuie să țină cont inclusiv de acest aspect”, a susținut Bolea.
Precizăm că, următoarea ședință de lucru va avea loc în același format săptămâna viitoare. Atunci vor fi analizate stocurile existente, identificând în același timp agenții economici dispuși să vândă producția pe piața internă.
Te-ar putea interesa și: Trans-Oil a obținut un profit net de circa un miliard de lei în a doua jumătate din 2023