В Молдове

Cota pentru asigurarea subvenționată rămâne neschimbată în 2024

Автор: AgroExpert
Cota pentru asigurarea subvenționată - agroexpert.md

Cota de subvenționare a primelor de asigurare, calculate pentru contractele de asigurare în agricultură încheiate în anul 2024 se stabilește în mărime de 70% din valoarea primei de asigurare.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a publicat în Monitorul Oficial din 19 ianuarie Ordinul nr. 11/2024, prin care a fost aprobat cuantumul respectivei cote. Documentul a intrat în vigoare la data publicării.

Amintim că, potrivit prevederilor Legii nr. 138/2020, cota subvenției de asigurare se stabilește în baza primelor de asigurare calculate conform condițiilor speciale de asigurare a riscurilor de producție în agricultură și constituie 70% din valoarea acestora cu condiția că, valoarea cumulată a subvențiilor pentru asigurarea subvenționată autorizate spre plată în anul anterior încheierii contractului de asigurare constituia până la 6% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Astfel, conform Raportului Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură nr. 19/01 din 11 ianuarie 2014, în anul 2023 valoarea cumulată a subvențiilor pentru asigurarea subvenționată autorizate spre plată a constituit 60 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 3,5% din FNDAMR.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în baza raportului AIPA, stabilește anual, nu mai târziu de 15 ianuarie, cota subvenției primei de asigurare pentru anul calendaristic în curs.  

Menționăm, prin Legea bugetului de stat pentru anul 2024 pentru FNDAMR au fost aprobate alocaţii în sumă de 1,6 mld. lei, cu 100 mil. lei mai mult decât în anul precedent.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!