В Молдове

Fermierii susțin că nu a fost eliberat niciun aviz privind situația de forță majoră

Автор: AgroExpert
proteste fermieri asociația forța fermierilor Guvern- agroexpert.md

Asociația Forța Fermierilor declară că reacția oficială la protestul agricultorilor din partea autorităților conține multe falsuri și informații manipulatorii. Într-o declarație de presă, membrii asociației susțin că nu a fost eliberat niciun aviz care ar confirma situația de forța majoră în agricultură.

„De sprijinul din partea statului acum au nevoie nu doar membrii unei asociații. Vă reamintim că protestul este organizat de două organizații de producători agricoli - Federația Națională a Fermierilor și Asociația Forța Fermierilor. (...) Totodată, De compensații pentru culturile de primă grupă în valoarea de 200 de milioane de lei (suma foarte mică și alocată cu mare întârziere) au beneficiat 2.167 de fermieri micro și mici, marea majoritatea dintre care nu sunt membrii la nici o asociație”, se arată în comunicatul de presă.

Agricultorii susțin că în cadrul acestui protest au venit cu mai multe soluții non-financiare pentru salvarea producătorilor agricoli din zonele rurale, iar revendicările nu prevăd majorarea cheltuielilor bugetare.

„Ne pare rău că Guvernul nu a remarcat că inițial ideea moratoriului țintit a fost propusă de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, care și a elaborat un proiect de dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale. Ce s-a întâmplat pe urmă și de ce s-a răzgândit domnul Bolea, noi nu cunoaștem nici până acum”, mai susțin fermierii.

Membrii Asociației subliniază că se află în conlucrare strânsă cu Camera de Comerț și Industrie, unde statistica oficială diferă „foarte mult de raportări triumfaliste unor demnitari de stat în studiouri mai multor televiziuni”.

„În prezent nu a fost eliberat niciun aviz, care confirmă situația de forța majoră. La Camera de comerț sunt depuse oficial doar 5 cereri. Procedura obținerii acestor certificate nu este deloc simplă conform legislației în vigoare, durează în timp, necesită cheltuieli semnificative și nu cuprinde mii de fermieri, care au suferit în urma decolajului enorm între costurile producției și prețurile de comercializare. Dar cel mai grav că în toată perioada examinării cererilor, nu există efect suspensiv la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea procesului de insolvabilitate în raport cu fermierii suferiți. Cu alte cuvinte, Camera de Comerț și Industrie fără introducerea unor derogări nici pe departe nu poate înlocui intervenția statului în forma, propusă de fermieri. Nu este deloc bine când reprezentanții guvernării în loc că măcar să iasă la fermieri disperați, care protestează absolut pașnic și cu revendicări economici, recurg la mesaje cu multă manipulare și minciună”, au conchis fermierii.

Amintim că, pe parcursul zilei de 5 decembrie, protestatarii au exprimat nemulțumirea față de lipsa de implicare a autorităților în rezolvarea problemelor din sectorul agricol.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a venit cu o reacție, menționând că prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi.

„Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată”, declară Daniel Vodă.

Citește și: Negocierile au eșuat: Agricultorii anunță marșuri cu tehnică agricolă

Amintim că, fermierii au solicitat de urgență o întâlnire cu Prim-ministrul, Dorin Recean, Președintele Parlamentului, Igor Grosu și Președinta Maia Sandu. În cazul în care în următoarele 2 zile nu vor obține o întrevedere, aceștia susțin că revin în PMAN și că vor protesta foarte activ cu tehnica în mișcare.

Precizăm că, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că cerința fermierilor protestatari, privind moratoriul la achitarea datoriilor față de toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase nu poate fi aplicat

Reamintim că, pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.

Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii anunțau că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest. 

Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!