Pavel Prisăcaru: ”Credem că vom stimula interesul crescătorilor de caprine să recurgă la inovație în zootehnie”

В Молдове

Crescătorii de capre din Moldova împreună cu câțiva colegi de breaslă din România vor realiza în satul Brânza, raionul Cahul o procedură de însămânțare artificială la caprine, în premieră pe teritoriul țării nostre, după mai mulți ani. Potrivit președintelui Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din Republica, Pavel Prisăcaru, însămânțarea artificială este cea mai nouă și cea ma bună metodă de montă, prin faptul că sperma de calitate de la un mascul poate ajunge la mai multe femele.

”Un așa tip de însămânțare s-a mai făcut în anii 1980, însă deși atunci s-a observat eficacitatea tehnicii, nu s-a mai recurs la această metodă. Țin să vă explic că de la țapii adulți poate fi obținută sperma de patru ori pe zi, la intervale de trei ore, materialul conținând aproximativ 2,5 miliarde de spermatozoizi. Pentru o însămânțare se utilizează în jur de 200 milioane de astfel de celule, iar avantajul este că prin reproducerea artificială se garantează obținerea de numeroși urmași de la un producător cu caracteristicile necesare. Această metodă este considerată mai convenabilă și mai productivă, permite să fie controlată compoziția de reproducere, să fie selectați cei mai buni indivizi și să se prevină bolile” a explicat Pavel Prisăcaru.

 

Timp de două zile, în satul Brânza, raionul Cahul vor fi fecundate 50 de capre, de asemenea, tot 50 de capre vor fi însămânțate la Comrat și 100 de caprine la Căușeni.

”Pe lângă colegii noștri de la Asociația  Crescătorilor de capre din România, ”Caprirom”, care vor participa la acest eveniment, vor fi și câțiva cercetători de la “Institul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie şi Medicină Veterinară”, cunoscutul Î.S. “Staţiunea Tehnologico-Experimentală Maximovca”. Un astfel de experiment cred că va stimula interesul crescătorilor de caprine să recurgă la inovație în zootehnie, mai ales că rezultatele cu siguranță vor fi foarte convingătoare” a menționat Pavel Prisăcaru.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку