Agromanagement

Подборка самых интересных новостей и статей за неделю с 23 по 29 мая 2022 года

Sergiu Tutovan: ”Normarea inflorescenţelor este acum o lucrare absolut necesară”
Viticultorii care își respectă plantația de viță-de–vie, înainte de înflorit, urmăresc atent etapele dezvoltării și efectuează anumite lucrări în verde, cum le numesc, căci se aplică lăstarilor în creştere ai viţei-de-vie, în perioada de vegetaţie activă. Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Struguri de masă din Cahul, susține că principalele lucrări pe care producătorii sunt obligați să le facă înainte de înflorirea viței de vie, rămân a fi normarea prealabilă a inflorescențelor, legatul în verde, ciupitul lăstarilor și realizarea unor tratamente cu bor.
Detalii.

Petru Sacara: ”Familiile de albine sunt pregătite pentru culesul de salcâm ca niciodată”
Salcâmul reprezintă principala plantă meliferă de la care se obţin producţii mari de miere monofloră, superioară şi de o calitate înaltă. Totuși trebuie de precizat că, spre deosebire de culesurile de la alte plante melifere, cele de la salcâm sunt mai capricioase şi nesigure şi pot dura 5-7 zile sau mai puţin, timp în care albinele cercetează florile cu o intensitate deosebită. Secreţia de nectar este influențată de vreme, astfel începe de la temperatura de 10°C și devine maximă în intervalul 20-30°C.
Detalii.

Виталий Бурлаку: «KÖCKERLING – это непревзойденная универсальность»
Сельхозпредприятие NatcubiAgro SRL (село Ларга Ноуэ, район Кахул) давно и прочно зарекомендовало себя в качестве одно из крупнейших и технологически наиболее развитых предприятий юга Молдовы. Располагая обширным парком сельхозмашин немалого количества широко известных брендом, в последние несколько лет это хозяйство явно отдает предпочтение агрегатам компании KÖCKERLING. На полях хозяйства трудятся универсальные посевные комплексы ULTIMA 400 и 600, культиваторы VECTOR и QUADRO, дисковая борона REBELL. О мотивах такого выбора редактор agroexpert.md побеседовал с Виталием Бурлаку).
Детали.

Culturi mai puternice și mai rezistente cu îngrășământul foliar Agroleaf Power
Fertilizarea foliară
a devenit o parte necesara in dezvoltarea aumonioasa a culturilor. De ce? Nutrienții aplicati foliar sporesc dezvoltarea plantelor, fortificandu-le împotriva factorilor abiotici negativi (cum ar fi seceta sau solul rece) și compensând, respectiv prevenind dereglarile de nutritie.
De cele mai multe ori, fermierii folosesc o varietate larga de îngrășăminte foliare pentru a preveni, remedia sau trata impotriva stresului cauzat de factori externi ori deficientele de nutritive ale culturilor.
Detalii.

Igor Grigoriev: ”Exportul de grâu trebuie reluat cât mai repede”
Exportul de grâu care a fost interzis începând cu data de 1 martie, de către Comisia Situaţii Excepţionale pentru a asigura securitatea alimentară a Republicii Moldova în condiţiile crizei de securitate din regiune, trebuie reluat, susține Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere Agrocereale. În silozurile din țară, potrivit estimărilor, s-ar afla circa 250 de mii de tone de grâu, iar în următoarele săptămâni va fi obținută noua recoltă. Prin urmare, securitatea alimentară națională nu va avea de suferit dacă se va scoate interdicția de a exporta grâu, așa că fermierii solicită deblocarea urgentă a exporturilor.
Recolta medie prognozată, potrivit Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere Agrocereale, este de 2,5-3 tone per hectar, iar suprafața totală semănată cu grâu – de aproximativ 250 de mii de hectare.
Detalii.

Группа Trans-Oil нацелена на конструктивное решение "вопроса цен" и НДС
Резко ухудшается контекст решения Комиссии по чрезвычайным ситуациям РМ (№21 от 18.05.22) о снятии с зачета и отмене на неопределенное время возмещения НДС при экспорте подсолнечного масла. В связи с чем появляется риск остановки работы трех молдавских заводов по производству подсолнечного масла (в Бэлць, Чадыр Лунга, Джурджулешть) и инфраструктуры, обеспечивающей его экспортные поставки. Под вопросом окажутся также своевременные расчеты с поставщиками подсолнечника и прочих ресурсов.
Детали.

Из общего объема доходов от экспорта ягод около 90% замороженные
Польша отправляет на экспорт до 70% урожая садовой земляники. При этом 88% доходов приносит экспорт именно замороженных ягод.
Детали.

Ce deșeuri produce sectorul agricol și cum sunt acestea gestionate
Cum administrăm deșeurile generate în agricultură?
Plasticul, pesticidele expirate sau neutilizate și masa vegetală, sunt, la prima vedere, principalele tipuri de deșeuri produse de agricultori. Indiferent de sectorul în care activează, mai toți producătorii elimină sute, iar unii chiar mii de kilograme de ambalaje, benzi de irigare, peliculă de la sere, masă lemnoasă, dar și alte multe categorii de deșeuri. Statistica oficială susține că sectorul agricol și cel de prelucrare a alimentelor sunt printre principalii „generatori” de deșeuri. Paradoxal, în Moldova, în localitățile rurale unde activează cei care generează aceste deșeuri, lipsește (cu foarte mici excepții) infrastructura de colectare a lor.
Detalii.

Agricultorii tot mai interesați să producă zmeur ca urmare a creșterii consumului de acest tip de bacifere
Tot mai mulți agricultori din Moldova sunt deciși să planteze zmeur sau să-și extindă plantațiile de zmeur, ca urmare a creșterii cererii pentru aceste bacifere generată acum doi ani odată cu pandemia Covid-19.
Detalii.

Здесь все-таки будет лес
В четверг, 26 мая, парламент в окончательном чтении принял поправки к Закону о нормативной цене и порядке купли-продажи земли. Изменения призваны содействовать процессу консолидации сельхозземель и, ВТО важно, облегчить процесс создания лесозащитных полос для предотвращения деградации почвы.
Детали.

”Discover Moldova’s Finest”, platforma unde producătorii își prezintă personal produsele autohtone
Pentru a spori vizibilitatea produselor „Made in Moldova” pe piețele externe de desfacere, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a organizat pentru a doua oară, evenimentul ”Discover Moldova’s Finest”, unde au participat câteva companii delegate de către asociațiile de profil (producători de nucă, de miere și de vin). Participanții au avut oportunitatea de a-și prezenta produsele unui public interesat și de a lega conexiuni vitale pentru a realiza exporturi ulterioare.
Detalii.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!